1

БАТАЛЬЙОНИ ПОТРЕБУЮТЬ НАДЛЕГКОЇ РЕАКТИВНОЇ УСТАНОВКИ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ — ЦВСД НУОУ

Оборонно-промисловий комплекс України свого часу розробив декілька варіантів модернізації радянських реактивних систем залпового вогню (РСЗВ): модернізація БМ-21 «Град» до варіанта «Бастіон-1», «Бастіон-2» або «БМ-21К» і 9К54 «Ураган» до варіанта «Бастіон-3». Однак всі ці системи через габаритність та неможливість вести стрільбу на відстані до 5 км не призначені до застосування у бойових порядках батальйонів, рот. Такий висновок роблять фахівці центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського у статті «Щодо створення тактичної реактивної системи залпового вогню ротної та батальйонної ланки».

«Пропонується розробка та прийняття на озброєння батальйонів надлегкої реактивної установки залпового вогню (РУЗВ), наприклад, на базі автомобіля «Волинь». Вважаємо, що такі установки знайдуть ефективне застосування у складі батальйонів з легким озброєнням та розвідувально-диверсійних групах», — йдеться у статті науковців з цього приводу.

Експерти переконані: РУЗВ найбільш ефективна при веденні бойових дій в умовах відсутності єдиної лінії фронту, що характерно для бойових дій в останніх локальних конфліктах та бойових дій, що відбуваються в зоні АТО.

Науковці пропонують в експериментальному варіанті установки застосувати уніфіковані авіаційні блоки некерованих авіаційних ракет (НАР) типу УБ-32-57, В-8М або інші аналогічні блоки. Авіаційний блок монтується на універсальній поворотній платформі, яка встановлюється на легковій машині, малотоннажній вантажній машині, на корпусі бронетехніки та інших носіях.

За словами фахівців ЦВСД НУОУ, організація робіт за цим напрямом не потребує значних коштів, оскільки основні складові РУЗВ знаходяться в достатніх кількостях на арсеналах, базах та складах Міністерства оборони.

До речі, основу сучасних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) ракетних військ і артилерії (РВіА) ЗС України становлять системи, створені ще за часів Радянського Союзу – БМ-21 «Град», 9К54 «Ураган» та 9К58 «Смерч».

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией

Комментарии

-->