АРМІЯ АЗЕРБАЙДЖАНУ ПРОДОВЖУЄ НАЛАГОДЖУВАТИ ВІЙСЬКОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО З ПІДПРИЄМСТВАМИ ТУРЕЦЬКОЇ ОБОРОННОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Армія Азербайджану продовжує налагоджувати військове співробітництво з підприємствами турецької оборонної промисловості. Як стало відомо, найближчим часом Баку отримає нові авіаційні боєприпаси турецького виробництва, які в перспективі можуть замінити російське озброєння на літаках ВПС Азербайджану. Експерт оцінив наслідки цього рішення.

Таку інформацію повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

Після закінчення війни в Карабасі Туреччина і Азербайджан продовжують зміцнювати співробітництво у військовій сфері. Крім регулярних спільних навчаннях і продажів сучасної військової техніки, Анкара планує укласти з Баку контракти на поставку сучасних боєприпасів. Про це заявив віце-президент Туреччини Фуат Октай.

Чиновник взяв участь в турецько-азербайджанському бізнес-форумі за підсумками якого сторони підписали ряд двосторонніх угод. Найбільшою угодою за підсумками форуму став контракт на поставку Азербайджану високоточних крилатих ракет класу «повітря-земля» SOM. Їх планується встановлювати на літаки ВПС Азербайджану, переважно — радянського виробництва.

 

Ракети цього сімейства мають ряд передових характеристик. Базова модель SOM-A оснащена инерциально-супутниковою системою наведення і фугасної бойовою частиною масою 230-кг. Модернізований варіант ракети SOM-B1 додатково оснащена інфрачервоною системою наведення, а її остання версія SOM-B2, призначена для знищення бункерів, оснащена додатковою проникаючої бойової частиною. Дальність ураження ракети складає 250 км.

Це не перший досвід поставки турецьких боєприпасів повітря-земля в Азербайджан. В ході конфлікту в Карабаху безпілотники турецького виробництва ВПС Азербайджану використовували протитанкові керовані боєприпаси класу MAM-L. Успішне застосування цих бомб в ході військових дій, ймовірно, підштовхнули Баку до закупівлі нового турецького озброєння.

 

Експерти вважають, що в ВПС Азербайджану тільки дві моделі літаків здатні використовувати боєприпаси класу SOM. Мова йде про винищувачі МіГ-29 і фронтових бомбардувальниках Су-24. Раніше на цих літаках використовувалися боєприпаси радянського / російського виробництва. Однак експерти відзначають, що в Закавказзі турецькі ракети можуть потіснити вітчизняного виробника. Про це, зокрема, заявив в інтерв’ю «МК» військовий експерт Олексій Валюженіч.

«Ракети SOM спочатку розроблялися в Туреччині для установки для багатоцільові винищувачі F-35, оскільки США обіцяли їх їм продати. Через поставок до Туреччини російських систем ППО С-400 на Туреччину наклали санкції. Однак вони встановлюють ці ракети на наявні у них зараз літаки, в основному — на F-16. Вони активно застосовуються в бойових діях в Сирії, в протистоянні з курдськими партизанами. Показують вони себе добре, так що увага Азербайджану до них мене не здивувало «- зазначив фахівець.

За словами експерта, головний інтерес представляють питання інтеграції турецьких боєприпасів до літаків «радянської школи» і перетворення винищувача МіГ-29 в бомбардувальник.

«У нас є боєприпаси, які використовуються багатоцільовими винищувачами сімейства» Су «. Але мабуть в Баку до них не придивляються. А ось турецьких досвід підвішування такої ракети на винищувач F-16 перед очима. Звідси й інтерес. Як вони встановлять їх на МіГи — це велике питання. І дуже цікаво, коли він вперше перетвориться в ударний літак. Цей досвід варто було б використовувати «.

 

Поделиться публикацией