УКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВО-МЕДИЧНИЙ ВНЕСОК: ЗУПИНИТИ КРОВОТЕЧУ НА ПОЛІ БОЮ

Кровотеча і крововтрата відноситься до числа найбільш частих і загрозливих наслідків бойових травм на війні або при масових санітарних втратах внаслідок стихійних лих і техногенних катастроф мирного часу. Кровотеча і крововтрата зустрічаються не тільки при відкритих, але і при закритих травмах, і є чи не найбільш частою причиною загибелі поранених на полі бою і передових етапах медичної евакуації.

За даними статистики Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, під час Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, серед всієї бойової травми, частка вогнепальних поранень кінцівок досягає 53 – 64% (А. Верба, 2016). Саме тому кровотеча і крововтрата є однією з найбільш частих причин смерті військовослужбовців на полі бою і від наявності засобів зупинки кровотечі, а також навичок користування ними залежить життя військовослужбовців.

На сьогодні для механічної зупинки кровотечі на полі бою найчастіше застосовуються: джгут гумовий кровоспинний типу Есмарха та Combat-Application-Tourniquet (САТ), практично всі інші засоби є модифікаціями цих базових моделей.

Джгут гумовий кровоспинний типу Есмарха  (на фото нижче) виробляється з еластичної гуми високої якості і не включає в свій склад токсичних чи алергічних компонентів, стійкий до проведення дезінфекцій і не втрачає свою форму при багаторазовому використанні. Джгут гумовий кровоспинний типу Есмарха використовується для тимчасової зупинки венозної чи артеріальної кровотечі на верхніх і нижніх кінцівках. Крім того, його можна використовувати при синдромі тривалого стиснення в якості захисного джгута, а також при набряку легень – в якості турнікетного джгута. В першому періоді війни (АТО) джгут Есмарха був основним табельним засобом зупинки кровотечі у Збройних Силах України. Недоліком цього джгута є неможливість без особливих навичок накладання його самостійно (в порядку самодопомоги), накладання та фіксації однією рукою, деформація гуми на розтягнення, пересихання чи переморожування, які призводять до розривів, неможливість «попускання» для тимчасового відновлення кровообігу у травмованій кінцівці.

Джгут Есмарха

САТ – спеціалізований джгут для зупинки життєво небезпечних  кровотеч, який на даний момент є найбільш поширеним  в країнах НАТО засобом для проведення оклюзії магістральних артерій. Особливість конструкції дозволяє використовувати турнікет однією рукою. Зручна липучка-фіксатор дає можливість накласти джут на плече/стегно не залежно від об’єму м’язового масиву. Для зручності використання в умовах обмеженої видимості, початок застібки виділено яскраво-червоним кольором. Універсальна закрутка дозволяє без зайвого тиску зупинити кровотечу і, за необхідності, послабити компресію на даній ділянці. Скоби-фіксатори дозволяють закріпити стержень закрутки таким чином, щоб не допустити розслаблення джгута. Транспортний маячок білого кольору відіграє роль кріплення до скоб і є місцем фіксування часу накладання джгута. Турнікет САТ шостої генерації рекомедований міжнародним комітетом тактичної медицини (ТССС) для використання на полі бою (Фото 2). Основним недоліком оригінального турнікету САТ є його висока вартість (від 10 доларів США у виробника), а у широко-розповсюджених реплік – ненадійність, що проявлялась у розривах стічки — закрутки, «недотисканнях», тощо.

Засіб «САТ»

       Донедавна у вітчизняна медична промисловість не могла запропонувати якісні та надійні аналоги сучасних механічних засобів зупинки кровотечі, більшість пропонованих засобів були фактично невдалими копіями відомих засобів.

Але врахування світового досвіду, постійні вдосконалення та «робота над помилками» дозволила провідному вітчизняному виробнику ПрАТ «АВ-ФАРМА» розробити та запустити в серійне виробництво два нових види кровоспинних джгутів для використання в бойових умовах, умовах природних та техногенних катастроф. Це джгут кровоспинний Турнікет ПІТОН-2 та джгут кровоспинний силіконовий ГЮРЗА.

Джгут кровоспинний Турнікет ПІТОН-2 призначений для тимчасової зупинки кровотечі на відповідній частині тіла людини, використовується для надання першої медичної допомоги в машинах швидкої допомоги, похідних умовах, під час військових дій, та в інших екстремальних ситуаціях. Джгут відповідає умовам ТУ У 21.2-24736125-003:2015, сертифікований «Українським медичним центром сертифікації» МОЗ України (сертифікат №UA.TR.039.102-16, від 26.02.2016).

 Він має саморегулюючу систему натягу та застібку-липучку, що дозволяє накладати його однією рукою. Компактний та легкий у використанні, джгут кровоспинний турнікет ПІТОН-2 має принципові нововведення, що покращують його функціональні характеристики: розроблено нову форму воротка, підсилену за габаритами, пластмасі додано міцності, також з’явився антиковзаючий візерунок; на скобу додані зміцнюючі перемички; підсилено пластиковий майданчик, змінено форму, додано міцності пластмасі, заокруглені краї; на пряжці додано бортик на перемичці, зі зворотного боку — виїмки на перемичці та робочій частині, зубці на робочій частині і на перемичці ідуть в одному напрямку до воротка. Розміри джгута: ширина стрічки 38 мм±5%, довжина – 94,5см±5%, ширина стропи – 25 мм ±5%, вага – 80гр ±5%.

Джгут силіконовий «ГЮРЗА» являє собою стрічку шириною 15 мм та довжиною 1000 мм, один кінець якої зафіксований у металевій застібці з прорізями, які дозволяють виконувати швидку фіксацію. Перевагами цього джгута перед джгутом Есмарха є більша еластичність та водночас пружність, функціональна термостабільність, а також вказана вище застібка, яка значно полегшує накладання джгута в порядку самодопомоги та дозволяє виконувати послаблення задля тимчасового відновлення кровообігу.

Дані кровоспинні засоби пройшли випробування під впливом різних кліматичних чинників (ефективна робота без деформації при температурах від мінус 50 до плюс 50 градусів за Цельсієм), здатні створювати та утримувати необхідний компресійний тиск 350 мм ртутного стовпчика та утримувати його  не менше ніж на 2 години, що підтверджено стендовими дослідженнями, проведеними ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (сертифікат № 1032-2-2016).

Клінічні дослідження проведені в Українському науково-практичному Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України (Звіт від 02.09.2016), яким дані засоби механічної зупинки кровотечі рекомендовані для використання в якості табельних у структурах сектору безпеки та оборони.

Втім, дослідження щодо використання джгута в умовах, максимально наближених до бойових, проводилось вперше.

Дизайн дослідження:

По 5 промислових зразки джгутів «Гюрза» та «Пітон-2» (на вибір з 20 кожного виду у упаковці виробника) використовувались для накладання з метою зупинки уявної кровотечі на ділянці середина плеча та верхня третина стегна у військовослужбовців, за їх добровільною інформованою згодою, двох типів статури – середньої вгодованості та з надмірною масою тіла (враховуючі досвід мобілізації та середніх показників фізичного статусу військовослужбовців). Всі військовослужбовці були правшами (ліва рука – не робоча).

Відпрацьовувалось накладання джгута у порядку самодопомоги (плече ліве-праве, стегно ліве-праве та у порядку взаємодопомоги (стегно)

 Турнікет «Пітон-2» накладено в порядку самодопомоги на стегно.

Параметри, що контролювалися: зупинка кровообігу в умовно пораненій кінцівці за даними плетизмо-пульс-оксіметрії та час накладання до зупинки кровообігу.

 

 

Додатково оцінювались можливості  «попускання джгута до відновлення пульсації та повторного затискання та рівень больових відчуттів за числовою рейтинговою шкалою, відповідно до якої 0 – відсутність неприємних відчуттів, 10 – неможливий біль.

Результати дослідження:

Умови проведення випробувань: температура повітря + 22-23 0 С, відносна вологість повітря 76%, природнє освітлення, на відкритому повітрі.

  1. Дослідження надійності: під час випробувань жоден з засобів, що тестувалися не вийшов з ладу. Відмови функціонування та механічні пошкодження не спостерігались.
  2. Швидкість накладання джгута, секунди (таблиця 1)
Модель Самодопомога

плече ліве

Самодопомога

плече праве

Самодопомога стегно Взаємодопомога стегно
Пітон-2

(n=5)

18,33±1,78* 23,12±1,34* 22,34±2,2* 21,78±2,32*
Гюрза

(n=5)

15,78±0,76* 19,28±1,98* 21,28±2,21* 19,23±1,76*

*Примітка: різниця між показниками в групі недостовірна, p>0,05

  1. Ефективність зупинки кровообігу. Всі протестовані моделі показали високу ефективність щодо зупинки кровообігу в кінцівках, що підтверджувалось ізолінією плетизмографи на пульс-оксиметрії (Фото 5,6). При попусканні джгута приблизно на 25% відновлювався мінімальний кровообіг, який зупинявся при повторному затягуванні джгута.
  2. Больові відчуття. Середній бал по ЧРШ склав для джгута «Пітон-2» від 5,42±2,17 балів після затягування до 7,11±1,21 бали на 5 хвилині зупинення кровообігу (p>0,05). Для джгута «Гюрза» рівень больових відчуттів за ЧРШ складав від 3,54±0,89 після накладання до 7,32±0,67 бали на 5 хвилині зупинки кровообігу (p>0,05).

Таким чином, польові дослідження ефективності та надійності засобів механічної зупинки кровотечі з кінцівок, виробництва ПрАТ «АВ ФАРМА» показали цілком позитивні та прийнятні результати.

Висновки.

Запропоновані зразки засобів для зупинки кровотечі механічних – турнікет «Пітон-2» та джгут силіконовий «Гюрза» за своєю надійністю, функціональністю та ефективністю дозволяють забезпечувати зупинку кровообігу в кінцівках, відновлювати частково, контрольоване та зворотно кровообіг задля запобігання тяжких ішемічних уражень та  можуть бути рекомендовані в якості основного чи допоміжного засобу для надання домедичної допомоги в бойових умовах, при надзвичайних ситуаціях техногенного чи природного характеру, дорожньо-транспортних пригодах чи виробничих травмах,  в порядку само-та взаємодопомоги.

 

Всеволод Стеблюк,

доктор мед. наук, професор, полковник медичної служби

Микола Ренкас,

лейтенант медичної служби

Українська військово-медична академія

 

Поделиться публикацией
-->