«ПІСЛЯ СТВОРЕННЯ ЛІГИ КІЛЬКІСТЬ ПРИВАТНИХ ОБОРОННИХ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕЙШЛА У ЯКІСТЬ» — РЕКТОР НТУУ КПІ М.ЗГУРОВСЬКИЙ

(Виступ ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», академіка Національної академії наук України, доктора технічних наук, заслуженого діяча науки і техніки України у ході Першого всеукраїнського форуму приватних підприємств оборонної промисловості, 28-29 вересня 2017 року)
Я вважаю, що перший форум Ліги оборонних підприємств позначив нове явище в Україні. Протягом останніх трьох років багато недержавних оборонних підприємств працювали розпорошено і сумарний ефект від їх діяльності не відчувався. Після створення Ліги ми відчули, що кількість перейшла в якість. Ми побачили сумарний внесок в оборонний комплекс понад сотні невеличких недержавних підприємств. Перший день форуму вразив різноманіттям техніки, рівнем виконання, рівнем розробок, рівнем наукового внеску в кожен з проектів. І разом це справляє дуже велике враження і дає нам надію на те, що в Україні державні оборонні підприємства будуть створювати потенціал країни разом з величезною кількістю недержавних підприємств.
Важливими питаннями лише є систематизація і дуже успішна гармонізація цих підприємств. Сьогодні секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов позначив ці недопрацьовані на рівні держави системні питання, які потрібно доопрацювати. Це і сертифікація техніки. Для цього потрібно отримувати акредитацію від міжнародних сертифікаційних центрів, щоб ми могли створювати техніку за стандартами НАТО, це і наукове, і кадрове супроводження окремих проектів, це створення здорового конкурентного середовища, тому зараз в країні не вистачає відповідної агенції за зразком американської DARPA, яка могла б відбирати найбільш перспективні наукові проекти. На базі яких можна було б створювати нову оборонну техніку, і низку інших системних питань, які зараз доведеться в Україні вирішувати. Я вважаю, що перший і другий дні форуму, дадуть нам більше бачення, а вже з ним будемо виходити на Президента України, на Раду нацбезпеки і оборони, на Міністерство оборони, на «Укробонпром» — для того, щоб якомога швидше зробити нашу країну найбільш забезпеченою в частині розробок і в сфері ефективного менеджменту, управління всім тим великим комплексом.
Я вважаю, що секретар Ради національної безпеки і оборони навіть йшов попереду в проблемі і підказував науковцям і розробникам і представникам приватного бізнесу, що потрібно робити, і мені здається, що разом з Радою нацбезпеки ми маємо якомога швидше вирішити всі ті ще не допрацьовані системні проблеми, які у нашій країні є.
Головне, що Україна має колосальний людський потенціал, інтелектуальний потенціал, і зараз потрібно все це гармонійно поєднати в єдиний комплекс, високотехнологічний комплекс і оборонний комплекс. Оборонний комплекс завжди створює похідну високотехнологічну економіку, тому все це нам потрібно робити. Вчені, науковці, представники бізнесу в настрою і зроблять все, для того щоб країна була високотехнологічною і успішною.

Поделиться публикацией
-->