НИНІ НЕМОЖЛИВО СТВОРИТИ СП З ТУРЕЧЧИНОЮ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА БАК BAYRAKTAR – ПРЕДСТАВНИК УРЯДУ

Насправді зараз неможливо створити спільне українсько-турецьке підприємство для виробництва турецьких безпілотників Bayraktar на території України, а турецька сторона вже заявила про бажання створити підприємство з 100% турецької інвестицією.

Про це в інтерв’ю ІА «ОПК» повідомило джерело в уряді.

«При існуючому законодавстві всі наші підприємства державні або казенні. За чинного законодавства, при створенні спільного підприємства наше підприємство повинно мати не менше 50% + 1 акцію. В свою чергу, турецька сторона не хоче мати менше 50%. І це камінь спотикання. Вони вже втомилися від розборок і від неможливості за українським законодавством створити підприємство, де у них буде більше 50% акцій», — пояснив співбесідник.

(ІА «ОПК»: Йдеться про те, що тривала відсутність можливості провести реструктуризацію, корпоратизацію та акціонування державних підприємств ОПК (проект закону України 3822 поки що не ухвалений, а відносно його змісту відбуваються гострі дискурси) гальмує проекти у галузі військово-технічного співробітництва, відносно яких було досягнуто домовленостей).

Крім того, він нагадав, що раніше оговорювалося, що при створенні спільного підприємства його продукція (підприємства) для української армії мала б коштувати для ЗСУ на 35% дешевше. Тепер, за його словами, ця позиція втратила актуальність.

Україна здійснила закупівлю турецьких ударних безпілотників Bayraktar на близько 300 млн дол., але у підсумку, разом із першою партією (закупленою у 2018 році), ЗСУ матимуть шість ударних безпілотних авіаційних комплексів (БАК), до кожного з яких входитимуть по 2-3 наземні станції управління та 6 безпілотників. Загалом це 36 безпілотних авіаційних комплексів, озброєних керованими бомбами. Якщо відштовхуватися від Візії розвитку Повітряних сил ЗСУ до 2035 року, де потреба у ресурсі для нового для України роду військ – безпілотної авіації, – визначена у 30 млрд. грн (трішки менше 1 млрд дол), то військове відомство зробило солідну інвестицію у майбутнє.

 

БАК Сокіл-300 розробки ДержККБ «Луч»

Він також зазначив, що високі експортні перспективи має і представлений у листопаді 2020 року український БАК «Сокіл-300». «Генеральний конструктор ДержККБ «ЛУЧ» Олег Коростельов каже, що йому вистачить на доведення БАК «Сокіл-300» приблизно 4-5 мільйонів євро, які непорівнянні із сумою 300 млн. А через рік-півтора з’явиться власне український розвідувально-ударний безпілотник, у якого буде безліч переваг, наприклад, атака цілі з більшої висоти. Він буде працездатний в будь-яку погоду — цього не може робити турецький Bayraktar. Показово також, що у турків бомби з лазерним наведенням, а Коростельов готовий облаштувати «Сокіл-300» керованими ракетами. А це вже озброєння зовсім іншого рівня», – пояснив ІА «ОПК» фахівець з торгівлі зброєю.

Поделиться публикацией