НЕОБХІДНО ВІДРАЗУ ПОЧИНАТИ ДЕРЖАВНІ ВИПРОБУВАННЯ НОВОГО ЗРАЗКА ОВТ – НАЧАЛЬНИК НДІ ОВТ ЗСУ

Процедура від розробки нового зразка ОВТ до постановки його на озброєння довга й бюрократична, та обмежує виробників, які у ініціативному порядку створюють військову зброю. Цей процес може розтягнутися на кілька років. А щоб його скоротити, необхідно відразу починати етап державних випробувань. Таку пропозицію озвучив  начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ полковник Ігор Чепков під час V Міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки», яка проходила у рамках Міжнародної виставки «Зброя та безпека-2017».

За словами доповідача, коли суб’єкт господарювання приходить із зразком озброєння, зробленим у ініціативному порядку, до оборонного відомство, його, як то кажуть, посилають по «довгому колу», вимагаючи проходження повного циклу процедур – від розробки проекту до постановки  на озброєння.

«Я не буду коментувати постанову КМ №345, але вона як раз є відображенням тих негативних наслідків, які існували раніше і зараз обмежують нашого ініціатора – розробника та виробника ОВТ. На наш погляд, слід впроваджувати зовсім іншу процедуру. Без розкриття нюансів, вона зводиться до наступного: необхідно відразу починати етап державних випробувань»», — зазначив начальник НДІ ОВТ ЗСУ.

Він пояснив, що пропонується спочатку починати проведення державних випробувань за програмою, затвердженою МОУ. При цьому, якщо випробування пройшло  успішно, далі слідує процедура постановки на озброєння. «У іншому випадку будь-які відносини з розробником і виробником запропонованого зразка не мають сенсу продовження», — каже Ігор Чепков. І акцентує увагу на тому, що всі витрати, пов’язані із проведенням держвипробувань повинні нести підприємства. Мовляв, це зекономить їм час і забезпечить отримання прибутку, якщо цей зразок ОВТ буде прийнятий Міноборони.

«До того ж, якщо зразок прийнятий на озброєння, то виробнику відшкодовуються всі витрати, кошти, які він вклав у проведення державних випробувань і здійснення необхідних процедур», — запевняє керівник Центрального науково-дослідного інституту ОВТ ЗСУ.

Але якщо зразок не пройшов державні випробування, кошти на їх проведення залишаться у витратній частині бюджету цього підприємства, додав Ігор Чепков.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->