ВСІ УМОВИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ДОЗ СТВОРЕНІ, АЛЕ ЧЕРЕЗ БАНАЛЬНУ БЮРОКРАТІЮ КАБМІНУ ПРОЦЕС НЕ ЙДЕ – НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ТИМЧУК

 

Є проблеми у Кабміні, який не виконує своїх функцій по забезпеченню організаційної частини Державного оборонного замовлення (ДОЗ) на цей рік. Про це в коментарі ІА «ОПК» сказав член Комітету ВР України з питань нацбезпеки і оборони, народний депутат України Дмитро Тимчук

За його словами, намагаючись розібратися у ситуації, що склалася із виконанням ДОЗ і особисто спілкуючись із керівниками оборонних підприємств та представниками Укроборонпрому, він з’ясував дивні речі.  Наприклад, минулого року були укладені договори про закупівлю нової бронетехніки (йдеться, зокрема, про БТР-3, БТР-4, які робляться на Житомирському та Київському БТЗ). Але з 1 січня 2017 року підвищена мінімальна зарплатня в Україні. У цьому контексті договори, які були укладені раніше, потребували перезаключення. Це й спричинило ступор виробництва, каже народний депутат.

Проте, співрозмовник ІА «ОПК» стверджує, що із аналогічною ситуацією із договорами по лінії Мінекології у тому ж Житомирі впоралися майже відразу. «Тобто цивільний сектор реагує на такі речі швидко. А ось у оборонному секторі країни, де йде війна і є нагальна потреба у військової техніці, це питання чомусь КМ так вирішити не може», — зазначив Дмитро Тимчук.

На його переконання, проблема пов’язана із бюрократичністю апарату виконавчої влади. Через цей йде не тільки зрив ДОЗ і надходження озброєння у війська, а ще це питання виживання підприємств оборонно-промислового комплексу країни. «Ситуація, коли не завантажуються потужності підприємств в умовах, коли воююча армія постійно потребує озброєння, містить й соціальну складову – не має коштів для виплату зарплатні працівникам цих заводів», — акцентує увагу парламентар.

Як пояснив співрозмовник ІА «ОПК», минулого року фінансування затвердженого Державного оборонного замовлення було прив’язане до конфіскації грошей Януковича. За його словами, тоді Кабмін пішов на певну аферу, поділивши шкіру ще не вбитого ведмедя. Верховна Рада за цей законопроект не проголосувала, а відповідно тих коштів на виконання ДОЗ не було. «Коли обговорювали наповнення військового бюджету на поточний рік, ми цю тему обійшли, аби знову обороні підприємства і ВСУ не ставали заручниками політичного рішення. Отже, здавалось би, всі умови для виконання Держоборонзамовлення створені. Заводи кажуть, що готові виконувати ДОЗ, але через банальну бюрократію процес не йде», — підсумував Тимчук.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->