ПІДГОТОВКУ ДО ВИРОБНИЦТВА ЗРАЗКІВ ОЗБРОЄННЯ ПРИВАТНИМИ КОМАНІЯМИ У РАМКАХ ДОЗ МАЄ ФІНАНСУВАТИ ДЕРЖАВА

 

Підготовка до виробництва нових зразків озброєння і військової техніки у рамках Державного оборонного замовлення (ДОЗ), яку здійснює приватне підприємство, має  фінансуватися державою. Таку думку під час відео конференції, організованої ГО «Ліга оборонних підприємств України», висказав заступник ген директора корпорації «УкрИннМаш», керівник офісу оборонних проектів Ігор Одноралов.

За його словами, при виконанні ДОЗ держава має створити рівні умови для всіх підприємств, задіяних у цьому процесі. Якщо виробники державного сектора оборонно-промислового комплексу отримують преференції, зокрема, у вигляді фінансування за бюджетний кошт підготовки до виробництва нових зразків ОВТ, то приватні компанії, які працюють на вітчизняну «оборонку» мають вкладати у цей етап свої гроші, пояснив пан Одноралов.

При цьому гарантій повернення тих вкладів приватний бізнес немає, наголосив він.  Мовляв, навіть, якщо недержавне підприємство отримало замовлення у рамках ДОЗ і його виріб пройшов процедуру прийняття на озброєння, на практиці, на жаль, це не означає закупівлі цього зразку ОВТ. А відтак приватні постачальники військової продукції дуже ризикують.

На думку заступника ген директора корпорації «УкрИннМаш», якщо держава інвестує у підготовчий виробничий період приватних учасників Держоборонзамовлення, то матиме певний «партнерський» вплив на них, зокрема, на ціноутворення. Адже фінансування підготовчого етапу виробництва державним коштом автоматично знизить ціну продукції приватного сектору.

Щодо контролю з боку держави у такому процесі, то як запевняє Ігор Одноралов, створювати додаткову структуру нагляду цільового використання бюджетних коштів не доведеться. Цю функцію виконуватимуть акредитовані представники замовника на підприємствах.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->