КИТАЙ ВИТІСНЯЄ РФ НА АФРИКАНСЬКОМУ РИНКУ ОЗБРОЄНЬ

На тлі падіння обсягів експорту російського озброєння та військової техніки до Африки на південь від Сахари аналогічні показники у Китаю зростають, і вже перевищують російські цифри. Про це пише The Economist.
Повідомляється, що не менш ніж у 21 країну Африки на південь від Сахари в період з 2019 по 2023 рік здійснювалося велике постачання китайської зброї. Падає частка як РФ, а й традиційного господаря багатьох національних ринків — Франції. І вона знижується під натиском не лише Китаю, а й таких нових експортерів як Туреччина та ОАЕ.
На нинішні тренди працює цілий комплекс чинників.
По-перше, Росії зараз не до широкого експорту з одного боку, а з іншого боку, ще й ефект західних санкцій. Багато покупців вибирають постачальників із якими менше непрямих витрат.
По-друге, Китай, крім експорту озброєнь, є для багатьох країн і ключовим торговим партнером і кредитором і спонсором багатьох програм розвитку, що включають збройні сили.
«Китайці перебувають у положенні, коли вони можуть сказати, що нададуть вам абсолютно нову армію і побудують залізницю», цитує стаття Саймона Веземана із SIPRI.
По-третє, китайських експортерів практично не хвилюють різні внутрішньополітичні питання та дотримання прав людини різних терористичних організацій, з якими воюють місцеві уряди. Низка урядів, наприклад Нігерії, спочатку планували закуповувати бронетехніку в країнах Заходу. Але отримавши одразу список неприйнятних політичних умов вирушили до китайців.
По-четверте, пропонований Китаєм асортимент озброєння та військової техніки в останні роки став значно ширшим та якіснішим.
І як наслідок: закономірні результати на регіональному збройовому ринку.

Поделиться публикацией