КИТАЙ МАЄ ОБРАТИ ТОРГІВЛЮ З ЄВРОПОЮ АБО ВІЙНУ РОСІЇ В УКРАЇНІ – THE HILL

Невдовзі після турне китайського лідера Сі Цзіньпіна по Європі у Пекін 16-17 травня збирається з візитом російський диктатор Путін – «обмінятися думками з найактуальніших міжнародних і регіональних проблем». І це «обмін думками», який не омине російську війну в Україні для Сі матиме більше значення, ніж раніше, оскільки і в Європі, і в США Пекін називають спонсором цієї війни та наголошують – не можна мати добрі відносини із Заходом та підживлювати війну у Європі, зазначає The Hill.

Політичний оглядач нагадує, що під час турне було видно, що ані Європа не йде на торговельні поступки Китаю, ані Пекін не готовий зменшувати зростання імпорту дешевих китайських товарів. Непоступливість китайського лідера пояснюється тим, що Європа залишається розділеною у питаннях щодо торгівлі з Китаєм, але «Пекін не повинен розраховувати на те, що європейські розбіжності триватимуть надто довго».

«Економічна необхідність і геополітична напруженість незабаром змусять Європу підкріпити слова справами», – зазначає американський журналіст Гордон Гатрі Чанг, який є автором книг «Прийдешній крах Китаю» і «Китай йде на війну».

У вересні минулого року президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про розслідування ЄС щодо китайських субсидій для електромобілів. У квітні ЄС розпочав розслідування щодо китайських вітрових турбін. Субсидії є великими: щонайменше втричі більшими, ніж субсидії, які надають своїм компаніям члени Організації економічного співробітництва та розвитку.

«Очевидно, що стратегія Сі полягає в тому, щоб затримати ЄС, поки китайські компанії переносять виробництво на найбільший у світі ринок [до ЄС]. Наприклад, китайська компанія CATL незабаром вироблятиме акумулятори в Угорщині, яка є членом ЄС і третьою зупинкою європейського турне Сі, а компанія BYD випускатиме там недорогі електромобілі. Китайці вважають, що, опинившись всередині Євросоюзу, Брюссель не зможе ефективно протидіяти їхнім виробникам», – пише журналіст.

Поделиться публикацией