«ЄВРОПЕЙЦІ ДУЖЕ ВРАЗЛИВІ»: НІМЕЦЬКИЙ ЕКСПЕРТ

Німецький військовий експерт закликав країни НАТО модернізувати озброєння, щоб протистояти всьому «спектру загроз» з боку Москви. Особливо він звернув на це увагу європейських країн альянсу.

Країни НАТО повинні модернізувати озброєння, оскільки на сьогоднішній день альянс не в силах протистояти всьому «спектру загроз» з боку Москви, заявив газеті Süddeutsche Zeitung експерт Німецького товариства зовнішньої політики Крістіан Меллінг. В першу чергу, він адресував своє попередження європейським державам, що складається в організації. Меллінг переконаний, що російська ракета 9М729 «протягом декількох хвилин може вразити всі європейські столиці, крім Лісабона».

«Ми, європейці, дуже вразливі», — сказав експерт.

Політолог визнав, що 9М729 не дістануться до материкової частини США, але Вашингтону все ж слід приділити увагу розробці озброєнь.

«Ключове питання зараз полягає в тому, чи вирішать американці і їх європейські партнери проведення модернізацію ядерної або ж неядерної зброї, щоб отримати можливість мінімізувати російський потенціал залякування», — зауважив він.

На думку експерта, в першу чергу, НАТО повинна «відреагувати в області неядерних озброєнь», тобто поліпшити систему протиповітряної оборони (ППО), щоб нейтралізувати російські ракети. «З іншого боку, мабуть, необхідна і наступальна складова: тобто ракети, які змогли б вразити російські командні центри», — сказав Меллінг.

Показово, що російські експерти синхронно висловили побоювання у зв’язку з розривом ДРСМД. Та разом запропонували США і НАТО ввести замість цього договору мораторій на розміщення ракет. Цей факт вимушує обережно ставитися до заяви німецького експерта, оскільки російським спецслужбам нерідко вдавалося всліпу або за домовленістю використовувати різких фахівців і політиків для геополітичних маніпуляцій і впливів на уряди інших країн.

Поделиться публикацией