ШТАТ РОСІЙСЬКОЇ РОЗВІДКИ НАЛІЧУЄ БЛИЗЬКО 53 000 ЧОЛОВІК — ВІДСТАВНИЙ ОФІЦЕР ФРАНЦУЗЬКОЇ РОЗВІДКИ

Штат російської розвідки налічує близько 53 000 чоловік, — стверджує Ален Родьє, відставний високопоставлений офіцер французької розвідки, заступник директора Французького центру розвідувальних досліджень (CF2R).

У своїй статті Business Indider (11 грудня) він вказав, що, за деякими даними, штат російської розвідки налічує від 750 000 до 940 000 чоловік. «До цих цифр треба підходити з великою обережністю. Як мені здається, вони дуже перебільшені», — зазначив розвідник.

Він також вказав, що за оцінками (нехай і не самими новими) Співдружності ветеранів спеціальних служб національної оборони (AASSDN), у ФСБ налічується 30 000 співробітників, у СЗР — 13 000, а в ГРУ — 10 000. Це дає нам в цілому 53 000 чоловік. Навіть якщо приплюсувати сюди штат інших служб, ми будемо все ще дуже далеко від цифр, наведених у цій статті.

На переконання А. Родьє, доступне порівняння масштабів діяльності розвідок полягає в тому, що на 2018 рік США запланували військовий бюджет (до нього відносяться не всі спецслужби) в 700 мільярдів доларів, тоді як в Росії мова йде про 70 мільярдів. Швидше за все, таке співвідношення 1:10 проглядається і у сфері розвідки.

Він при цьому підкреслив, що великий штат зовсім не є гарантією ефективної роботи. «Я можу назвати невеликі, але при цьому надзвичайно ефективні спецслужби, наприклад, ізраїльські і набагато менш відомі швейцарські».

Поделиться публикацией