ФРАНЦІЯ ПОБУДУЄ КОРАБЕЛЬ ПОСТАЧАННЯ ТИПУ BRF

Для ВМС Франції побудують чотири кораблі комплексного постачання нового покоління типу Bâtiments Ravitailleurs de Force (BRF).

Про це 21 травня ц.р.  повідомив «Український мілітарний портал», посилаючись на  Міністерство оборони Франції.

На найбільшому французькому суднобудівному підприємстві Chantiers de l’Atlantique в Сен-Назер відбулася церемонія різання сталі для головного корабля комплексного постачання нового покоління типу BRF (Bâtiments Ravitailleurs de Force), що отримав назву Jacques Chevallier.

На церемонії були присутні міністр збройних сил Франції Флоренс Парлі та начальник штабу (командувач) ВМС Франції адмірал Крістоф Празук.

Корабель отримав назву на честь Жака Шевальє (1921 – 2009), колишнього головного конструктора ядерних реакторів перших французьких атомних підводних човнів.

На церемонії 18 травня міністром Флоренс Парлі було повідомлено, що наступні три кораблі типу BRF отримають назви Jacques Stofkopff, Emile Bertin і Gustave Zédé.

Також на церемонії міністр заявила, що на Chantiers de l’Atlantique буде побудований новий французький авіаносець, який повинен буде змінити у 2038 році авіаносець Charles de Gaulle.

Нагадаємо, що в січні 2019 року європейська оборонна закупівельна організація Organisation for Joint Armament Co-operation (OCCAR) від імені Головного управління озброєнь (Direction Générale de l’Armement – DGA) міністерства збройних сил Франції підписала контракт з французьким суднобудівним об’єднанням Naval Group і верф’ю Chantiers de l’Atlantique (Сен-Назер) на будівництво для ВМС Франції чотирьох кораблів комплексного постачання нового покоління типу Bâtiments Ravitailleurs de Force.

Вартість контракту 1,7 млрд євро (з ПДВ). Контракт також включає технічну підтримку кораблів протягом шести років їх експлуатації та підготовку особового складу.

На церемонії 18 травня було повідомлено, що головний корабель Jacques Chevallier типу BRF (С35) повинен бути зданий вже до кінця 2022 року.

Другий корабель планується передати флоту у 2025 році, третій – у 2027 році, а останній повинен бути введений в експлуатацію до початку 2029 року.

Чотири кораблі типу BRF повинні замінити чотири танкери постачання типу Durance споруди 1980-х років (один з яких вже списаний).

Зараз виведення зі складу флоту трьох інших танкерів запланований на 2024-2028 роки.

Кораблі типу BRF замовлені в рамках спільної франко-італійської програми під егідою OCCAR, і їх проєкт розроблений італійським суднобудівним об’єднанням Fincantieri.

Характеристики

Кораблі BRF будуть з водотоннажністю 31 тисяч тонн, завдовжки 194 м і шириною 27,4 м, з подвійним корпусом.

Дизель-електрична двохвальна головна енергетична установка загальною потужністю 25 мВт включатиме чотири дизель-генератори та два електродвигуни та забезпечить швидкість повного ходу 20 вуз.

Автономність 60 діб.

Екіпаж 130 осіб з можливістю прийняти ще 60.

Озброєння складуть дві 40-мм артилерійські установки ВАЕ Systems Bofors Mk 4 (за іншими даними, Nexter Thales Rapidfire з 40-мм гарматою 40CTAS).

На кораблі забезпечено постійне базування одного гелікоптера NH90 в ангарі.

Корабель BRF буде здатний приймати 13 тисяч куб м палива і рідких вантажів і 1500 тонн сухих вантажів, включаючи вантажі в контейнерах. Також корабель буде обладнаний ремонтними майстернями та установками з очищення відходів.

Поделиться публикацией