У США РОЗКРИЛИ АЛГОРИТМ УДАРУ ПО РОСІЇ

У публікації американського видання C4ISRNET розкривається алгоритм Project Convergence, що дозволяє Армії США використовувати супутники і штучний інтелект (ШІ) для нанесення точного удару по позиціях ймовірного противника, зокрема Росії та Китаю.

Видання пише, що низькоорбітальні супутники використовуються для отримання знімків поля бою. Відповідні відомості надходять на наземну станцію обробки даних Tactical Intelligence Targeting Access Node (TITAN), де проходять обробку системою ІІ Prometheus, яка виявляє розташування об’єктів супротивника. Потім дані координати передаються на командний пункт, де обробляються системою Tactical Assault Kit.

 

Там система ІІ FIRES Synchronization to Optimize Responses in Multi-Domain Operations (FIRESTORM) визначає конкретне знаряддя, яке має застосовуватися для знищення об’єктів ймовірного противника. «Оператор погоджує рекомендацію, і дані про наведення відправляються в систему озброєння, або солдату для нанесення удару», — пише C4ISRNET.

У вересні Defense One написало, що в ході навчань на полігоні Юма в Арізоні Армія США використовувала безпілотні літальні апарати (БЛА), суперпушкі, наземні роботи і супутники «для масштабної перевірки своїх майбутніх планів ведення війни». Згідно з даними видання, в ході заходу було знищено кілька об’єктів супротивника, що імітують, зокрема, російський зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРГК) «Панцир».

Американські ЗМІ нерідко пишуть про можливу збройну конфронтацію Сполучених Штатів з Росією. Минулого місяця військовий журналіст Кріс Осборн писав в журналі The National Interest, що у РФ є перевага перед США за чисельністю танків. Втім, він визнав, що це не гарантує Москві перемогу в наземної війни.

 

Т-90М (Росія)

У статті також зазначено, що Росія має в своєму розпорядженні 27 тис. одиниць бронетанкової техніки, 12 тис. з яких становлять танки. Автор назвав цей факт цілком розумним, оскільки Росія в першу чергу — сухопутна держава. У виданні звернули увагу, що російське керівництво планує додати ще 1,2 тис. одиниць техніки. За перше півріччя поточного року Росія отримала 160 танків, серед яких — відремонтовані і відновлені Т-72Б і Т-80, повідомив журналіст. Втім, як зізнався автор, він сумнівається, що всі з них здатні конкурувати з американськими M1 Abrams.

У той же час у США значно менша кількість танків — всього 6 тис. машин, але загальне число одиниць бронетанкової техніки становить 39 тис. Крім того, Сполучені Штати володіють військово-морською і військово-повітряною міццю.

 

F-15EX USA

У зв’язку з цим Осборн поставив питання про те, наскільки важливо мати велику кількість танків для тривалої наземної війни. Він вважає, що в будь-якому сучасному збройному конфлікті важливу роль буде грати саме військова авіація, а це сфера, в якій у Вашингтона в цьому перевага більш ніж в два рази за бойовими літаками і в п’ять разів — за вертольотами. Як стверджує автор, саме військово-повітряна міць виявиться вирішальним фактором для перемоги на землі. Крім того, Осборн згадав про побоювання фахівців з приводу можливості РФ швидко захопити Прибалтику, якщо Сполучені Штати не направлять серйозне підкріплення.

Як вважає військовий аналітик Центру воєнної і політичної влади при Фонді захисту демократій Шейн Прейзуотер, слова якого процитувало видання Defence One, успішному прориву системи протиповітряної оборони (ППО) Калінінграда в разі початку війни з Росією може сприяти більша кількість стратегічних бомбардувальників у США, ніж у них є зараз.

Експерт зазначив, що в «епоху конкуренції великих держав» Вашингтон потребує загальної кількості в 225 бомбардувальни, а на сьогоднішній день на озброєнні знаходяться всього 140 літаків.

У публікації зазначено, що до 2040 року американська сторона планує збільшити авіапарк всього до 175 одиниць.

Як підкреслив аналітик, корисними в разі початку конфлікту виявляться діючі B-1 Lancer і B-52 Stratofortress, так як «вони можуть нести багато зброї» в порівнянні з малопомітними B-2 Spirit і B-21 Raider. Фахівець вважає, що на додаток до сотні новітніх важких стратегічних стелс-бомбардувальників B-21 Raider, які американські військові отримуватимуть в 2020-х роках, у ВПС США може виникнути потреба у відповідній кількості простіших «звичайних» важких бомбардувальників.

«Навіть незважаючи на те, що у США є бази і союзники в регіоні, величезна кількість засобів протидії, необхідна, наприклад, для руйнування інтегрованої системи ППО Калінінграда, зажадає значної участі бомбардувальників», — підкреслив Прейзуотер.

 

Поделиться публикацией