РОСІЯ НІКОЛИ НЕ НАЗИВАЛА ТУРЕЧЧИНУ СТРАТЕГІЧНИМ СОЮЗНИКОМ — ЛАВРОВ

Глава МЗС Росії Сергій Лавров пояснив, що Росія ніколи не говорила, що Туреччина — стратегічний союзник Москви, це дуже тісний партнер.

«Ми ніколи не кваліфікували Туреччину як нашого стратегічного союзника, це партнер, дуже тісний», — сказав він в інтерв’ю російським радіостанціям.

«На багатьох напрямках це партнерство має стратегічний характер, і, дійсно, ми працюємо в Сирії, ми намагаємося допомагати врегулювати і лівійську кризу. Туреччина прагне теж свої інтереси в цьому регіоні просувати», — додав міністр.

За його словами, «головне, щоб це абсолютно законно, якщо інтереси легітимні, будь то Туреччина, будь то Іран, ОАЕ, Катар … багато країн в цьому регіоні мають свої інтереси, які проектуються за межі державних кордонів. Важливо, щоб це проектування було прозорим «.

«І в тому, що стосується Сирії, я вважаю, що така прозорість і легітимність була забезпечена. Незважаючи на те, що турецькі військовослужбовці присутні на території Сирії без запрошення законного уряду, президент Асад і його уряд прийняли і підтримали створення «астанінського» формату», — сказав Лавров.

«Вони співпрацюють у виконанні всіх тих ініціатив, які висуває трійка Астанінські гарантів (РФ, Туреччина, Іран — ред.), І в цьому сенсі, звичайно, партнерство Туреччини та Росії, і Ірану має дуже важливу роль. Саме воно дозволило скоротити території, на яких правили терористи, по суті справи, до ідлібской зони деескалації», — зазначив він.

Поделиться публикацией