ІНДІЯ РОЗГОРНЕ КОМПЛЕКСИ ГІПЕРЗВУКОВИХ РАКЕТ

Уряд прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді прийняв рішення про прийняття на озброєння і розгортання комплексів гіперзвукових ракет малої дальності Shaurya («Шауро»), здатних нести ядерну боєголовку.

Про це повідомив портал Інтерфакс-Україна, посилаючись на газету Hindustan Times.

Видання зазначає, що рішення про розгортання комплексів прийнято на тлі зіткнень на кордоні Індії та Китаю, які відбулися в середині червня між військовими двох країн.

Shaurya з дальністю дії 750-800 км і боєголовкою до однієї тонни є модифікованим варіантом балістичної ракети підводного базування (БРПЛ) BA-05, які були розроблені Організацією оборонних досліджень і розробок Індії (DRDO). Наземна версія перед прийняттям на озброєння востаннє була успішно випробувана 3 жовтня на полігоні Чандіпур в штаті Орісса на сході Індії, зазначає видання.

Двоступенева ракета з твердопаливними двигунами довжиною 10 м, діаметром 74 см і вагою 6,2 тонни здатна розвивати швидкість в 7 Маха або 2,4 км за секунду під час польоту на висоті 50 км і влучати в ціль зі швидкістю 4 Маха. Ракета розміщується в спеціальному транспортно-пусковому контейнері, що полегшує її транспортування і обслуговування.

Розгортання Shaurya буде здійснюватися в районах, визначених командуванням Стратегічних сил Індії за вказівкою Ради національної безпеки країни, зазначило видання.

За наявними даними, це будуть північно-східні райони Індії.

За повідомленням газети, нині DRDO продовжує успішні роботи зі створення балістичної ракети підводного базування K-5 з дальністю дії 5 тис. км. Вона є еквівалентом міжконтинентальної балістичної ракети наземного базування Agni-5, якою будуть оснащуватися ядерні підводні човни ВМС Індії класу Arihant.

Випробування такої ракети планується провести протягом майбутніх 15 місяців, а потім ними будуть оснащені дві індійські підводні човни.

 

 

 

Поделиться публикацией