УКРОБОРОНПРОМ ПЛАНУЮТЬ РОЗДІЛИТИ НА ДВА ХОЛДИНГИ

Згідно зі стратегією, фінальним етапом трансформації стане ліквідація Концерну. Замість нього буде створено два холдинги: оборонних технологій та аерокосмічний. Ці холдинги будуть виконувати роль корпоративних центрів та реалізовувати політику власності для галузевих науково-виробничих об’єднань, що будуть створені після корпоратизації.

Про це 8 жовтня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на першого заступника генерального директора ДК “Укроборонпром” Романа Бондаря.

Документ описує процес трансформації державного концерну, а також цільову модель нової оборонної холдингової компанії з функціями фінансового та корпоративного центру з управління галузевими об’єднаннями. Після презентації министерству його фіналізували для затвердження Наглядовою радою Укроборонпрому.

Підприємства-учасники Укроборонпрому, які виготовляють озброєння та військову техніку для сил безпеки та оборони, увійдуть до оборонного холдингу, низка авіабудівних підприємств відійдуть до аерокосмічного. Крім того, у складі оборонного холдингу будуть створені шість галузевих субхолдингів та увійдуть спецекспортери.

“З боку міністерства з питань стратегічних галузей промисловості є питання, щодо ролі спецекспортерів – чи повинні вони увійти в оборонний холдинг? Ми вважаємо, що так, тому що спецекспортери невід’ємно пов’язані в існуючій бізнес моделі з підприємствами. Вони часто діють, як “казначейські центри”. Тому на перехідний період мають залишитись та виконувати ці функції до створення торгових домів на галузевих холдингах. Для захисту цієї позиції ми підготували аргументи. Будемо додатково презентувати Віце-Прем’єр Міністру”, – розповів перший заступник гендиректора Укроборонпрому Роман Бондар.

 

Стратегія трансформації повністю орієнтована на потреби Міноборони та Збройних сил України з урахуванням викликів війни та потенційних загроз національній безпеці країни, і направлена на посилення кооперації з приватним сектором та залучення інвестицій в галузь.

 

“Наша візія майбутнього Укроборонпрому – у співпраці та кооперації з приватними компаніями, як з України, так і з закордонними партнерами. Оборонний холдинг, що з’явиться, стане платформою для розвитку державно-приватного співробітництва, со-інвестування у розробку та створення нових продуктів, екосистемою для стимулювання розвитку оборонного сегменту економіки”, – пояснив Роман Бондар.

 

Над документом працювали спеціалісти декількох міністерств та незалежні експерти спільно з директорами підприємств і командою Офісу трансформацій Концерну.

 

У концепції перезавантаження Укроборонпрому враховано дуже багато чинників та документів: від національних стратегічних документів галузі до міжнародних зобов’язань України у сфері оборони та реформи корпоративного управління.

 

Нагадаємо, що реформа оборонних підприємств, розпочата новою командою Укроборонпрому, передбачає їх корпоратизацію та об’єднання у державні холдингові компанії за галузевим принципом, а також поступове запровадження міжнародних стандартів корпоративного управління. Мета цих перетворень – залучення іноземних інвестицій в оборонну галузь.

 

Для реалізації зазначених перетворень необхідно докорінно змінити законодавче поле, яке регулює роботу Концерну та державних підприємств оборонної галузі, а також провести їх фінансове оздоровлення, розповів Бондар. Для цього в Парламенті зареєстрований законопроект №3822, який визначає процедуру перетворення державних оборонних підприємств на акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю; запроваджує нову модель корпоративного управління на основі міжнародних стандартів та конкретні механізми покращення роботи оборонних підприємств-учасників Концерну.

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией