УКРАЇНСЬКИЙ АВІАПРОМ НЕ ЗМОЖЕ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПОВНЕ ІМПОРТОЗМІЩЕННЯ ДЛЯ ЛІТАКІВ ДП «АНТОНОВ» БЕЗ ЗАХІДНИХ КОМПЛЕКТУЮЧИХ – ДМИТРО КІВА

Підприємства української авіаційної промисловості не зможуть забезпечити повне імпортозаміщення вузлів і агрегатів для сучасних літаків ДП «Антонов» без західних комплектуючих.

Про це в інтерв’ю ІА «ОПК» зазначив генеральний конструктор літакобудування України Дмитро Ківа, який з 2016 і по цей час працює в Азербайджані з питань організації авіаційної промисловості цієї країни.

Таку думку Дмитро Ківа висловив говорячи про перспективи виведення із кризи української авіаційної промисловості.

Він зазначив, що і непотрібно наманатися здійснити повне імпортозаміщення зусилями лише вітчизняних підприємств, оскільки використання західних вузлів і агрегатів – це додаткові можливісті виходу на сучасні розвинуті ринки. Зокрема, він також зазначив, що навіть такі потужні компанії як Boeing та Airbus мають сотні іноземних компаній, що постачають різноманітні комплектуючі та вузли.

Говорячи про відновлення престижу фірми «Антонов» та розвитку вітчизняного літакобудуваня, Дмитро Ківа зазначив, що Україні слід більше приділити уваги співробітництву з іноземними державами. Дуже перспективними залишаються такі держави як Туреччина, Азербайджан, Китай.

«Зокрема, Азербайджан не розірвав укладену в 2015 році угоду з Україною, тому цілком можливо повернутися до реанімації цього контракту», — запевнив співбесідник.

Говорячи про корпоратизацію та приватизацію ДП «Антонов» Дмитро Ківа зазначив, що задля розвитку фірми «Антонов» державі було б доцільно залишити за собою лише блокуючий пакет акцій, такий який би давав можливість впливати на рішення щодо створення або розвитку виробництв, унеможливлення зміни виробничого профілю підприємства та брати участь в управлінні підприємством. «Це може бути 20 + одна золота акція, як у бразильської авіабудівної Embraer, а може бути і 25% акцій, і це є предметом перемовин держави з інвестором», — переконий Дм. Ківа.

» У підприємства має бути реальіний хазяїн», — наголосив він.

Поделиться публикацией