«МАЄМО ЗБІЛЬШИТИ ПОКАЗНИКИ ЗБРОЙНОГО ЕКСПОРТУ В 202І РОЦІ» — ГЕНДИРЕКТОР ДЕРЖКОНЦЕРНУ Ю.ГУСЄВ

Для ОПК України військово-технічне співробітництво має виключне значення – досі, навіть, після семи років війни оборонна промисловість залишається експортно орієнтованою. То ж результати експорту озброєнь можуть суттєво впливати на розвиток технологій. А ще – експорт озброєнь і військової техніки (ОВТ) може виявитися мотиватором для країни-замовника долучити Україну до інших вагомих проектів. Тому розмова про ВТС завжди багатогранна та містить й приховані можливості для промисловості.

 

Про результати ВТС-2020 та плани ВТС-2021 на прохання редакції інформаційного агентства «ОПК» розповів гендиректор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

 

Юрію Веніаміновичу, військово-технічне співробітництво завжди було таким вікном можливостей для ОПК. У минулому році з відомих причин зменшилися обсяги військово-технічного співробітництва і торгівлі зброєю. Якщо ви можете зараз повідомити цифри ВТС та прокоментувати їх… тобто які результати 20-го року, і які ваші очікування щодо експорту оборонної продукції на 21-й рік?

 

Зараз ми можемо сказати, що результати роботи спецекспортерів в минулому році були меншими за очікування та плани. В першу чергу тому, що коронавірусна криза унеможливила презентації нашої продукції на багатьох міжнародних виставках. Перервалися й інші канали комунікації, скасовувалися перемовини у зв’язку з закриттям на карантин окремих країн, регіонів і цілого світу. То ж, ми отримали показники на рівні 500 млн доларів експорту спецекспортерами. Маємо збільшити ці показники за дорученням Президента України Володимира Зеленського в цьому році, і почали активно діяти вже в січні поточного року. Проводимо низку переговорів із нашими партнерами, представники спецекспортерів відвідують інші країни, просуваючи продукцію підприємств концерну. У нас є чіткий план, розбитий за місяцями – щодо реалізації завдань, потрібних для збільшення експорту. Але знову ж таки наполягаю на тому, що головним завданням Укроборонпрому залишається забезпечення Збройних Сил якісними озброєннями і військовою технікою.

 

 

Україна модернізує систему ППО Ефіопії

Ви пов’язуєте розвиток експорту озброєнь і збільшення показників з традиційними партнерами? Чи плануєте розширювати ринки?

 

Плануємо поглиблювати роботу із традиційними партнерами та одночасно розширювати роботу із потенційними новими партнерами. Такі можливості є, працюємо злагоджено, щоб бути більш ефективними. Сьогодні у нас є впевненість в тому, що ми здатні зробити стрибок вперед.

 

 

Партію авіаційного озброєння замовила Індія

Чи готова нинішня команда Укроборонпрому працювати з, так би мовити, “чутливими країнами”? Зокрема, в грудні минулого року були зняті санкції з Судану, і там багато літаків Антонова. Є можливість створити сервісний центр з обслуговування парку цих повітряних машин…

 

Ми готові працювати з тими країнами, які мають бажання замовляти нашу продукцію. Для нас це створення робочих місць, податки, розвиток промисловості, розвиток виробництва. Тому ми вивчаємо різні можливості для просування продукції підприємств і Укроборонпрому, і в тому числі, в названу вами країну.

 

Які країни вважаються найбільш перспективними для експорту?

 

Це країни Латинської Америки, центральної Африки, Азії та Європи. Водночас ми прагнемо посилити свої позиції на традиційних для України ринках: Азійсько-Тихоокеанський регіон, Північна Африка, Близький Схід тощо.

 

Укрспецекспорт просуває вісокоточні засоби ураження на ринок Пакистану. Раніше українські ПТРК активно купували Туреччина та Саудівська Аравія

 

Чи планує Укроборонпром (зокрема, через спецекспортерів) самостійно інвестувати в найбільш (експортно) перспективні зразки ОВТ, зокрема, створені спільно з приватними?

 

Так. Ми не тільки плануємо бути інвесторами, але й залучати фінансування та технології з боку вітчизняних і закордонних компаній, зокрема приватних. А також створювати спільні підприємства з іноземними партнерами.

 

Чи можлива у майбутньому трансформація спецекспортерів у інвесторів, коли вони вкладатимуть у найбільш перспективні розробки та стають їхніми співвласниками?

 

Вже є досвід фінансування з боку спецекспортерів розробки та виготовлення нових зразків продукції. Ця практика буде продовжена в майбутньому. В той же час, ми очікуємо, що після завершення трансформації головними інвесторами стануть субхолдингі, які об’єднають оборонні підприємства за галузевим принципом.

 

Наземний робот приватного КБ «Роботікс». За умов встановлення керованих ракет замовник міг б отримати ударний роботизований комплекс

Поделиться публикацией