УКРАЇНА МАЄ СТВОРИТИ НАЛЕЖНІ УМОВИ ДЛЯ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ У НАПРЯМКУ МОДЕРНІЗАЦІЇ ОБОРОННОГО КОМПЛЕКСУ, — ЧЛЕН ПРАВЛІННЯ ЛІГИ ОБОРОННИХ ПІДПРИЄМСТВ

Компанії-інтегратори США готові співпрацювати з такими країнами, як наша, але для цього потрібні регулюючі законодавчі ініціативи щодо продуктивного державно-приватного партнерства.

Про це заявив член правління Громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України», президент групи компаній «Еверест» Юрій Чубатюк в ході круглого столу «Україна: статус основного союзника США. Можливості для військово-технічного співробітництва та розвитку оборонного сектору» 24 жовтня.

«Україна володіє великим потенціалом для розвитку військових бізнес-програм і проектів у партнерстві з компаніями-інтеграторами США. Вони готові працювати з такими країнами, як ми. Але для цього потрібні відповідні умови. Держава має гарантувати безпеку та захищеність бізнесу і громадян, сформувати системний діалог з експертними колами та забезпечити повноцінне державно-приватне партнерство для інтеграції готових комерційних рішень на законодавчому рівні», — сказав Юрій Чубатюк.

Він зауважив, що бізнес представляють такі ж громадяни країни, як і всі інші, і йому важливо бачити, що держава має до нього інтерес. Крім того, вже існуючі вітчизняні комерційні програмні та технологічні наробки здатні допомогти Україні зробити величезний квантовий стрибок у розвитку військово-оборонного комплексу. «Ми сьогодні можемо захистити життя солдата, не тримаючи його  в казармі, а завдяки сучасній зброї. Але для цього потрібні запит і бажання з боку держави залучати спеціалістів, бізнес, професіоналів до роботи Міністерства оборони. Потрібні відповідні програми. Потрібний відкритий діалог щодо використання розробок українських виробників, які мають багато напрацювань», — наголосив Чубатюк.

Варто відзначити, що у США при Міністерстві оборони працює понад два десятки фактично взаємопов’язаних підрозділів, орієнтованих на пошук, розробку, обговорення, тестування та інтеграцію комерційних інноваційних рішень для покращення технологічних можливостей армії і кожного солдата. Крім того, окремі організаційні підрозділи забезпечують системну підтримку комунікацій із представниками наукового-дослідного та промислового середовища, аби не впустити жодного нового рішення, що може стати вирішальним для армії.

Поделиться публикацией