УКРАЇНА МАЄ РОЗВИВАТИ ТРИ РІВНІ ВТС ІЗ США – ДИРЕКТОР ЦДАКР

Україна має розвивати три рівні військово-технічного співробітництва зі Сполученими штатами Америки.

Таку думку в інтерв’ю агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. За  його словами всі ці три рівні важливі, проте Києву варто намагатися розв’язати другий і третій рівні, які поки що залишаються недосяжними. Експерт пояснив, що до 1-го рівня він відносить отримання військово-технічної допомоги, що є важливою психологічною та політичною підтримкою України, яка знаходиться у стані війни з Росією; цей рівень, на його думку, досягнутий.

Водночас, директор ЦДАКР зазначив, що дуже важливим для України було б отримати від США озброєння та військову техніку, які б суттєво посилили б стратегічний компонент оборонного потенціалу держави.

Зокрема, експерт вважає, що до таких озброєнь можуть відноситися зенітно-ракетні системи Patriot, літаки F-16 або ударні безпілотні авіаційні комплекси. При цьому, як зазначає Бадрак, для Києва дуже важливо було б отримати кредити або можливість відтермінування платежу за такі озброєння.

Нарешті третім та найбільш вагомим рівнем військово-технічного співробітництва він назвав проекти із залучення оборонних технологій, які були б реалізовані у вигляді спільних підприємств або спільних виробництв. Експерт додав, що реалізація проектів у такий спосіб передбачає значну модернізацію законодавчої бази України та, зокрема створення умов, коли такі компанії отримують вільний доступ до світового ринку озброєння, тобто не будуть обов’язково користуватися послугами спеціальних експортерів, а самі обиратимуть чи торгувати самостійно чи торгувати оборонною продукцією разом із спеціальними уповноваженими Українською державою підприємствами.

Валентин Бадрак також зазначив, що для України двостороння співпраця з США поза межами НАТО є навіть більш вагомою у сенсі просування своїх національних інтересів та захисту свого суверенітету від ворожої Росії ніж вступ до Північноатлантичного альянсу.

 

Поделиться публикацией