УКРАЇНА ЗАПРОПОНУВАЛА КРАЇНАМ НАТО ПЛАН ПРОТИДІЇ РОСІЇ В ЧОРНОМУ МОРІ

Позицію України президент Зеленський озвучив під час Бухарестського саміту.

Україна обговорює з Молдовою і Грузією, а також з причорноморськими країнами-членами НАТО пропозиції щодо того, як перешкодити Росії перетворити Чорне море в своє внутрішнє озеро.

Про це поінформував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Facebook 20 липня.

 

За його словами, Росія в Придністров’ї, Грузії та України діяла за однаковою схемою, відповідно трьом країнам потрібно разом протидіяти російським окупаційним намірам.

 

У цьому контексті Кулеба звернув увагу на важливість безпеки Чорного моря.

 

«Якщо країни Чорного моря і НАТО плюс Україна, Грузія, і можна знайти місце для Молдови в цьому механізмі, що не об’єднають свої зусилля, то Росія перетворить Чорне море в своє внутрішнє озеро, розділить його навпіл і почне домінувати в своїй зоні. Ця тема була вчора дуже предметно обговорена, що треба зробити, щоб вирівняти ситуацію безпеки в Чорному морі. Україна має конкретні ідеї, конкретні пропозиції з цього приводу», — сказав Кулеба.

 

Він уточнив, що Україна обговорює зараз ці ідеї з Грузією, Молдовою, державами-членами НАТО, які є причорноморськими і дружніми Україні, а саме з Румунією, Болгарією і Туреччиною.

 

Раніше заступник помічника генерального секретаря НАТО з оборонних інвестицій Гордон Скіп Дейвіс заявив про те, що НАТО усвідомлює стратегічну важливість регіону Чорного моря для союзників і країн-партнерів. Альянс буде продовжувати нарощування своєї присутності в цьому регіоні і надавати допомогу в розвитку військово-морських можливостей України.

Поделиться публикацией