США НЕ ПОСПІШАЮТЬ НАДАВАТИ УКРАЇНІ НОВІ СИСТЕМИ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ, ПРО ЯКІ ПРОСИТЬ КИЇВ — POLITICO

Вашингтон не поспішає надавати Україні американські реактивні системи залпового вогню далекого радіусу дії, яких Київ, зокрема потребує для отримання переваги над російськими військами на Донбасі. Причиною цього можуть бути побоювання США, що Кремль розцінить надання РСЗВ як ескалацію.

Про це пише американське видання Politico.

У матеріалі зазначається, що в Україні розчаровані такою позицією адміністрації Джо Байдена.

Йдеться, зокрема, про такі сучасні американські РСЗВ, як M142 HIMARS, дальність стрільби яких досягає 300 км, та M270 MLRS.

За інформацією видання, протягом кількох місяців Київ просив Вашингтон надати цей тип озброєння. На думку українського керівництва, нові, більш точні та потужні американські системи допоможуть отримати перевагу над військами РФ в артилерійських боях та стримати їх просування на Донбасі.

Під час нещодавнього виступу на саміті лідерів країн Великої сімки (G7) президент України Володимир Зеленський прямо закликав їх надати ракетні системи залпового вогню M142 HIMARS і М270 MLRS та інші озброєння, про які просив Київ. Але поки що США без зайвого розголосу передали Україні менш ефективні РСЗВ радянського виробництва, попросивши посприяти цьому союзників, які мали їх на озброєнні.

За інформацією видання, Вашингтон не надає нові РСЗВ через побоювання, що українська сторона може застосувати їх для нанесення ударів по території Росії, що загрожуватиме різкою ескалацією війни.

Крім того, в Білому домі вважають, що Кремль сприйматиме як ескалацію сам факт надання Україні сучасних американських РСЗВ, які мають велику дальність дії та руйнівну силу, що перевершує російську важку артилерію.

За словами джерел, в адміністрації Байдена припускають, що якби Україна отримала таку далекобійну зброю, це може підштовхнути Кремль до застосування хімічної зброї чи іншої зброї масового ураження.

Один із співрозмовників видання поінформував, що під час зустрічі міністрів оборони 40 країн світу на авіабазі Рамштайн у Німеччині питання надання Україні нових РСЗВ нібито зрушилося з місця, але потім процес знову загальмував.

Джерело Politico в адміністрації Байдена поінформувало, що Україна та США продовжують активно обговорювати це питання. Проте не всі запити Києва щодо зброї можуть швидко втілюватися в реальність.

«Ми повинні ухвалювати рішення, виходячи з того, які системи озброєнь забезпечать найбільшу віддачу», – пояснив у коментарі Politico співробітник Білого дому на умовах анонімності.

Так, Білий дім вирішив у першу чергу передати 90 гаубиць M777 та боєприпаси до них, з огляду на те, що їх за ті самі гроші можна надати значно більше, ніж РСЗВ.

Українська армія вже застосовує ці гаубиці в бою – під час контрнаступів на Сході України. Водночас, як зазначає видання, новітні РСЗВ значно зміцнили б вогневу потужність Збройних сил України під час артилерійських боїв.

Офіційний Київ наполягає, що чим довше Захід вагається щодо відправки усієї необхідної зброї, тим жахливішими будуть наслідки для мирного населення України.

Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ США уже надали Україні військову допомогу на суму в $3,8 млрд.

Поделиться публикацией