США ЗАНЕПОКОЄНІ УСПІХАМИ РАКЕТНОГО ПРОЕКТУ «ГРІМ-2»

Представники Сполучених Штатів Америки уважно спостерігають за просуванням ракетних програм України й виходом випробувань нового оперативно-тактичного ракетного комплексу «Грім-2» (ОТРК) на фінішну пряму почали висловлювати занепокоєння успіхами українських зброярів. Зокрема, як вказують інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» джерела в ракетній промисловості, американську сторону турбують можливі поставки ОТРК «Грім-2» до однієї з близькосхідних країн, в інтересах якої вітчизняні розробники і виробники виконують дане замовлення. Водночас, фахівці вказують, що власне ракетні програми України, які розвиваються завдяки іноземним замовленням, становлять основу турботи Вашингтону.

Між іншим співбесідник «ОПК» переконаний, що США мали б стимулювати розвиток ракетних програм України, «оскільки саме Україна опинилася жертвою непрацюючого Будапештського меморандуму та опинилася віч-на-віч із потужним ядерним ворогом». Він додав, що Україна не порушує Режиму контролю за ракетними технологіями (РКРТ), який дозволяє експортувати ракети дальністю до 280 км та розробляти в інтересах національної оборони ракети дальністю до 500 км.

 

Співбесідник особливо підкреслив, що в умовах дефіциту ресурсів саме військово-технічне співробітництво з іноземним замовником надає потужного поштовху до розвитку українських ракетних технологій. «Найважливішим аспектом цієї справи є те, що Україна здатна виробляти ОТРК без допомоги іноземних комплектуючих, орієнтуючись на власний технологічний та виробничій потенціал», додав він.

 

У січні 2018 р. директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Дніпро Анатолій Шевцов зазначав, що комплекси такого класу раніше Україна самостійно не виробляла. А на запитання «ОПК», чи можна говорити про те, що український оборонпром здатний забезпечити повний цикл виробництва ракетного озброєння з урахуванням свого палива, Анатолій Шевцов відповів: «Це голосно сказано. Поки мова йде про поодинокі зразки. До замкнутого циклу далеко. Але на даному етапі вирішені принципові питання, які відкривають можливості для створення такого озброєння». Директор регіонального філіалу НІСД переконаний, що перспективи створення ракетного комплексу даного класу в інтересах ЗСУ є.

Поделиться публикацией