США: В ЛІВІЇ РОСІЙСЬКІ ВИНИЩУВАЧІ ПІДТРИМУЮТЬ З ПОВІТРЯ ПВК «ВАГНЕР»

Командування Збройних сил США в Африці (Africom) звинуватило Росію у спрямуванні на територію Лівії своїх реактивних винищувачів для підтримки російських найманців.

Про це передало на Громадське ТБ з посиланням на Africom.

Російські найманці (мова йде про ПВК «Вагнер») воюють на боці однієї зі сторін лівійської громадянської війни — Лівійської національної армії під керівництвом генерала Халіфа Хафтара. Інша сторона — визнане ООН Уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджевим.

Як говориться в повідомленні Africom, винищувачі вилетіли з авіабази в Росії, звідки вони прибули до Сирії і були замасковані так, щоб не здаватися російськими. Після цього вони, за оцінками американських військових, вирушили на територію Лівії для підтримки дій найманців приватної військової компанії «Вагнер».

«Росія, очевидно, намагається схилити чашу терезів на війні в Лівії в свою користь. … Довгий час Росія заперечувала весь масштаб свого втручання в лівійську війну. Що ж, тепер його вже заперечувати не можна», — вважає генерал армії США Стівен Таунсенд, який очолює Africom.

Наразі Росія ніяк не прокоментувала заяви американських військових.

РФ ніколи на офіційному рівні не підтверджувала своєї участі у війні в Сирії, хоча неодноразово робила спроби налагодити переговори між Урядом національної єдності Сараджа і Лівійської національної армією Хафтара.

У той же час в останні роки в ЗМІ з’являлися численні свідоцтва участі на стороні ЛНА найманців приватної військової компанії «Вагнер», яку пов’язують з наближеним до Путіна олігархом Євгеном Пригожиним.

Як відомо, що 18 травня, під час наступу на сили Хафтара були помічені більше 1000 бійців «Вагнера», які втекли з району на південь від Тріполі на російських транспортних літаках. Цього не підтвердили ні Росія, ні Хафтар.

Поделиться публикацией