СУЧАСНИМИ СИСТЕМАМИ ЗАХИЩЕНОГО ЗВ’ЯЗКУ ОСНАЩЕНО ЛИШЕ 10% БРИГАД ЗСУ – НАЧАЛЬНИК ВІЙСЬК ЗВ’ЯЗКУ

Сучасними засобами захищеного зв’язку в Збройних силах України оснащено лише 10% бригад Збройних сил.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Обороно-промисловий кур’єр» повідомив начальник Військ зв’язку ЗСУ —    начальник Головного управління та інформаційних систем Генерального Штабу ЗСУ генерал Володимир Рапко.

За його словами, відкриття в Україні виробничої лінії турецької компанії Aselsan, яка є постачальником засобів захищеного зв’язку в Україні є дуже вигідним.

Генерал Рапко висловив переконання, що ключовим елементом вже сьогодні зменшення часу на ремонт станцій радіозв’язку турецького виробництва. «Маючи виробничу лінії на території України ми швидко зможемо ремонтувати радіостанції для ЗСУ», зазначив начальник зв’язку ЗСУ.

 

В Рапко визнав, що схожі проблеми з ремонтом існують, коли це торкається іншого постачальника засобів зв’язку в Україну – американської компанії Harris. Зокрема, за словами генерала, від передачі в ремонт і до отримання станції з ремонту йде близько пів року.

В. Рапко поінформував, що відкриття виробничої лінії Aselsan відбувається в рамках офсетної угоди у відповідь на договір, підписаний Україною з компанією Aselsan у 2018 році. Генерал також висловився  щодо економічної доцільності, зазначивши що це дозволяє створити додаткові робочі місця в Україні, а обсяг виробництва станцій залежитиме від держоборонзамовлення.

«Тобто на території України буде виготовлено рівно стільки станцій захищеного радіозв’язку, скільки замовить Міноборони для ЗСУ, станції радіозв’язку виключно  турецького виробництва ми отримувати більше не будемо», — зазначив начальник військ зв’язку.

Він також підтвердив, що  оснащення однієї бригади сучасними засобами захищеного радіозв’язку коштує близько одного мільярда гривень. Щодо вартості станції, які армія отримуватиме у майбутньому він не підтвердив, що станції вироблені в Україні будуть коштувати дешевше. Зокрема, за словами генерала, якщо самі станції не підлягали сплаті мита при перетині кордону, то комплектуючи для них вимагають сплати мита, тож поки що не відомо чи будуть ці станції дешевше .

Крім того, він визнав, що станції виробництва Aselsan є досить важкими у використанні для персоналу ЗСУ. Однак, додав В. Рапко, що в межах офсетної угоди турецька сторона навчає українських вояків користуванню цими станціями. Це сприяє інтеграції цих засобів зв’язку у Збройні сили України.

Поделиться публикацией