СТАНДАРТИ НАТО СТОСУЮТЬСЯ БІЛЬШ ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ РЕЧЕЙ — ГЛАВА ПРЕДСТАВНИЦТВА АЛЬЯНСУ В УКРАЇНІ

Глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков вважає, що стандарти НАТО, впроваджувані Україною, стосуються не тільки військових і технічних вимог, але і більш фундаментальних речей.

Про це 19 грудня ц.р. повідомив «Лівий берег», посилаючись на заяву глави представництва НАТО в Україні Александера Віннікова під час круглого столу «Чи підвищить впровадження стандартів НАТО в ЗСУ обороноздатність України?» в Інституті Горшеніна.

«У Національній стратегії безпеки 2015 року політичне керівництво України поставило для країни мету досягти стандартів НАТО до 2020 року. І впровадження стандартів НАТО було також відображено у Воєнній доктрині України та стратегічно-оборонному Бюлетені у 2016 році. Ці документи визначили дві основні причини і цілі. Перша — домогтися кращої взаємосумісності з силами НАТО. Друга — посилення українських національних оборонних можливостей шляхом впровадження найкращих досвідів євроатлантичних країн. Відтоді відбулося багато дискусій про цифри і матеріальні стандарти, включаючи стандартизаційні угоди, публікації членів НАТО і багато національних публікацій», — сказав Вінніков.

«Є три категорії стандартів НАТО. Перша — технічні стандарти, які включають основи співробітництва з країнами НАТО, які ділять частини військового обладнання. Друга — операційна стандартизація, яка означає можливість працювати разом і передбачає підтримку спільних дій союзників і партнерів і їх оборонних сил. Третя частина — це адміністративні стандарти, які дають нам можливість спільних підходів до адміністративних процедур і технік управління. Звичайно, ці стандарти НАТО відносяться не тільки до військових і технічним вимог. Більш фундаментально це також про стандарти демократії, верховенства права, доброго врядування, прав людини, фундаментальних свобод і функціональної ринкової економіки. Вони також включають в себе прихильність цивільному контролю і демократичному нагляду за інституціями сектору безпеки і оборони. А також принципи мирного врегулювання конфліктів і можливості і бажання докладати сили до спільних операцій НАТО», — підкреслив Александер Вінніков.

Глава представництва НАТО в Україні зазначив, що народ України надав законодавчій і виконавчій владі безпрецедентний мандат на зміни, які включають в себе і оборонну реформу.

«НАТО надає практичну підтримку Україні у цьому починанні, і у нас є багато інструментів, включених у загальну рамку комплексного пакету допомоги. Також, як приклад, можна згадати ППОС — процес планування і оцінки сил. У рамках цього процесу Україна і НАТО затвердили ряд спільних цілей, які відповідають стандартам. І пакет 2018 року включає в себе 42 основні цілі партнерства, які покривають багато різних сфер. Це бюджетування, інтегрована логістика, кібербезпека, медичне планування, стратегічні комунікації та багато іншого. Усього є понад 200 стандартів НАТО, визначених цілями партнерства у 2018 році. Разом з Міністерством оборони ми скоро будемо визначати нові партнерські цілі на 2020-2022 роки», — додав він.

«Також з боку НАТО надається експертиза у сфері логістики та стандартизації. Наші радники з логістики та стандартизації бачать помітні поліпшення у сфері стандартизації, підвищення здатності управління стандартизацією у Збройних силах України. І на даний момент вже понад 800 національних експертів пройшли тренінги зі стандартизації. Ми бачимо, що вже 59 стандартів було впроваджено в рамках процесу планування та оцінки сил. До того ж, Україна запросила стандарти поза процесом ППОС у відповідь на нові виклики, наприклад, у сфері безпеки амуніції. І ми дуже раді, що можемо підтримати роботу Міністерства оборони у цьому важливому завданні», — сказав Александер Вінніков.

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией