СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ ВПЕРШЕ ВИПРОБУВАЛИ В БОЮ СВОЇ НОВІТНІ КРИЛАТІ РАКЕТИ AGM-158B

Сполучені Штати вперше випробували в бою свої новітні крилаті ракети AGM-158B, більш відомі як JASSM-ER. Згідно з офіційним повідомленням Міноборони США, 19 цих ракет були випущені по об’єкту в Сирії.

Як повідомив milnavigator.com.ua, за словами представника Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал-лейтенанта Кеннета Маккензі, в ніч з 13 на 14 квітня два бомбардувальники B-1 Lancer ВПС США під прикриттям винищувачів наблизилися до кордону Сирії, не заходячи в її повітряний простір, і випустили 19 ракет JASSM- ER. Їхньою ціллю був Центр досліджень і розвитку, розташований в Дамаску в районі Барза. Міноборони США заявило, що ціль була успішно знищена.

Крім того, по цьому ж дослідницькому центру випустили 57 ракет Tomahawk. Всього в ході ракетного удару по трьом об’єктам в Сирії було випущено 105 ракет: 19 крилатих ракет типу повітря-земля JASSM-ER; 66 крилатих ракет Tomahawk – носіями виступили два американські кораблі і субмарина; 8 крилатих ракет типу повітря-поверхня Storm Shadow – носіями були літаки британських ВПС Tornado і Typhoon; 3 крилаті ракети SCALP з французького корабля і 9 ракет SCALP повітряного базування, випущені винищувачами Rafale ВПС Франції під прикриттям літаків Mirage. Крім того, удар по сирійським об’єктах став першою відомою бойовою операцією американських атомних субмарин типу Virginia.

У Міноборони США вказують, що всі ракети успішно вразили намічені цілі. Сирійська система ППО російського виробництва при цьому виявилася «надзвичайно неефективною у всіх областях». За словами Маккензі, близько 40 сирійських ракет класу «земля-повітря» було випущено вже після того, як остання з американських ракет вразила намічену ціль. При цьому Генштаб ВС РФ повідомляє інші дані: «Засоби ППО Сирії перехопили 71 крилату ракету з 103 випущених союзниками».

Супутникові знімки, на яких можна побачити об’єкти в Сирії до і після військової операції США і союзників, оприлюднила The Washington Post спільно з компанією Digital Globe.

Крилаті ракети AGM-158B JASSM-ER були розроблені корпорацією Lockheed Martin і надійшли на озброєння армії США в 2014 році.

Нова ракета відрізняється від своєї попередниці AGM-158A JASSM значно більшою дальністю польоту (980 проти 360 км), її запуск можна здійснювати з винищувачів F-15E, F-16C / D, F / A-18E / F, F-35C, а також бомбардувальників B-52Н, B-1B і B-2. Боєприпас важить більше тонни, при цьому маса вибухової речовини становить 108 кг. Нові крилаті ракети малопомітні для систем радіолокації.

17 січня 1991 року розпочалася операція Буря в Пустелі. За два дні авіація США і союзників зробила 4700 бойових вильотів. Система ППО Іраку була подавлена в перші години операції і далі американці бомбили, що хотіли і як хотіли. Засоби ППО Іраку були радянського виробництва.

Поделиться публикацией