«СОЛДАТ МАЙБУТНЬОГО» У ПОГЛЯДАХ КЕРІВНИЦТВА ЗС ВЕЛИКОБРИТАНІЇ

Міністерство оборони Великобританії оголосило про майбутню реорганізацію британської армії, план якої отримав назву «Солдат майбутнього» (FUTURE SOLDIER). Оборонне відомство країни охарактеризувало цей процес як «найрадикальнішу програму перетворень за більш ніж 20 років» і підтвердило заплановане скорочення Сухопутних військ до 73 тис. осіб.

 

Як було оголошено раніше, у березні 2021 року у Комплексному огляді з питань оборони (Defence Integrated Review) планується сформувати нові бригадні бойові групи (Brigade Combat Teams, далі – ББГ). Більшість підрозділів також буде реорганізовано у міру зміни балансу сил, а деякі з них отримають нові призначення та нове обладнання. Точні деталі всіх змін та того, як вони вплинуть на кожне військове формування та всі категорії особового складу, будуть визначатися окремими наказами, видання яких очікується у найближчі місяці.

 

Загалом, згідно з програмою «Солдат майбутнього», Сухопутні війська Британії об’єднуються у чотири окремих всеосяжні формування: Союзний корпус швидкого реагування, Польову армію, Територіальне командування та Об’єднане вертолітне командування.

 

Відповідно до плану реформи, Союзний корпус швидкого реагування (Allied Rapid Reaction Corps, далі – СКБР) має бути у високій готовності до розгортання для прийому під своє керівництво Сил реагування НАТО (NRF). Позиція командування Сухопутних військ ЗС Великобританії як головного європейського наземного партнера США визначається упевненістю у своєму лідерстві у військовій структурі Північноатлантичного альянсу. Штаб СКБР є провідною тризірковою штаб-квартирою НАТО, здатною дислокуватися по всьому світу в різних конфігураціях для управління національними місіями або місіями НАТО. Вона забезпечує рамки, в яких міжнародні партнери зможуть розгортати сили та діяти у різних конфліктах.

 

У складі Союзного корпусу швидкого реагування планується мати 104 бригаду тилової підтримки на театрі військових дій (ТВД) і 1 бригаду зв’язку. 104 бригада підтримки на ТВД – це підрозділ підпорядкування СКБР у жовтні 2021 року.

 

Під оперативним командуванням штабу СКБР знаходиться 1 бригада зв’язку. Бригада забезпечує зв’язок із штабом СКБР, незмінним об’єднаним штабом (Permanent Joint Headquarters, PJHQ), об’єднаними вертолітними силами та іншими урядовими відомствами (Other Government Departments, OGD) Великобританії.

 

Польова армія (Field Army, далі – ПА) очолюється відповідним Командувачем (Commander Field Army) у званні генерал-полковника. Формування є «наріжним каменем вкладу Армії у сучасне стримування». ПА надає належним чином навчені підрозділи Сухопутних військ Великобританії щодо бойових операцій. Основними компонентами ПА є: 1-ша дивізія, штаб у Йорку, але до 2028 переміститься в Каттерик (Catterick); 3-тя дивізія, штаб у Булфорді (Bulford); 6-та дивізія, штаб в Упавоні (Upavon). Додатково до ПА віднесено окремі військові частини, об’єднаний штаб яких також знаходиться в Андовері.

 

Згідно з керівництвом до плану «Солдат майбутнього»:

1-ша дивізія – найуніверсальніша сила британської армії – легка, маневрена, смертоносна та експедиційна. Вона очолює наземні операції поза євроатлантичним регіоном і НАТО пропонує гнучкість для проведення операцій на власних флангах. Це постійно діюча сила Великобританії, яка працює з партнерами по всьому світу через стратегічні глобальні центри.

3-тя дивізія покликана гарантувати здатність до ведення багатодоменних бойових дій на велику глибину у взаємодії із союзниками по НАТО.

6-та дивізія забезпечує ведення кібервійни, радіоелектронної боротьби, проведення інформаційних операцій, а також інші нетрадиційні можливості, призначені для проведення операцій на порозі війни. Її оперативний потенціал має забезпечити друге з’єднання.

Поделиться публикацией