СИЛИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ США ЗМІНЮЮТЬ ФОКУС З ВІЙНИ З ТЕРОРОМ НА КИТАЙ І РОСІЮ — THE WASHINGTON TIMES

«Американські елітні сили спеціального призначення отримують нові приписи: Пентагон змінює фокус з боротьби з радикальними терористичними угрупованнями, що сформувався після 11 вересня 2001 року, на протидію суперникам-великим державам, таким як Китай і Росія», — передало видання The Washington Times 25 лютого.

«Чиновники Командування спеціальних операцій США складають нове керівництво для переорієнтування кадрів провідних військових підрозділів на боротьбу з Ширяєв арміями і військово-морським флотом тих, кого стратеги США називають« практично рівними »силами, що свідчить про істотну зміну місії», — вказує видання.

«Згідно керівництву, яке поки що не отримало схвалення глави Командування генерала Реймонда Томаса III, бійці сил спеціального призначення будуть відігравати активнішу роль в кібернетичних, інформаційних операціях та операціях з «надання впливу» — пропаганді цифрового часу, повідомляють джерела, а також в навчанні союзників новим навичкам», — йдеться в статті.

«Можна відзначити, що ви станете свідками ребрендингу сил спеціального призначення, — заявив раніше в цьому місяці Ендрю Кнаггс, заступник помічника міністра оборони з питань спеціальних операцій і протидії тероризму. — Наші проблеми не можуть бути вирішені тільки за допомогою конвенційного стримування».

«З 11 вересня 2001 року сили спеціального призначення США були на передовій очолюваної США війни з терором. Однак нова Стратегія національної оборони Пентагону, складена в значній мірі колишнім міністром оборони Джеймс Меттіс, сповіщає відхід від боротьби з недержавними радикальними терористичними угрупованнями та зміщення уваги на традиційних суперників серед великих держав», — йдеться в статті.

«Згідно з новою стратегією, Європа і Азія знову стають «пріоритетними погрозами »для американських сил. Близький Схід перетвориться в театр дій, яким належить керувати, а не регіоном переважаючого уваги, — пише The Washington Times. — Чим є ця зміна — новою можливістю або спробою підрізати крила силам спеціального призначення — це тема гострих дебатів у військових колах. Об’єднані сили спеціального призначення, включаючи відповідні відгалуження в армії, на флоті, в повітряних силах і морській піхоті, виросли з 45 тис. В 2001 до приблизно 70 тис. Сьогодні, і деякі критики кажуть, що таке збільшення в чисельності і розширення місії є нездоровим».

«Однак перемикання з таємних операцій «прямої дії» або місій з метою ліквідації / захвату, перед якими схиляється Голлівуд і американська поп-культура в еру після 11 вересня, на більш непомітні місії вже почалося», — зазначає автор публікації Карло Муньос. Так, полковник Патрік М. Дагган, який служив в силах спеціального призначення в армії, озвучив у 2015 році ідею про командах гібридних сил спеціального призначення, які могли б проводити і кібероперацій, і традиційні військові місії. Дагган, колишній батальйонний командир 3-ої повітряно — десантної групи сил спеціального призначення, а нині — директор з кібербезпеки в Раді з національної безпеки, говорив про можливість створення «пілотних груп ведення кібернетичних і неконвенціональних бойових дій». Ці групи повинні бути змодельовані за зразком типового американського бойового підрозділу «Альфа» в складі сил спеціального призначення і складатися з 12-15 чоловік».

«Ці групи повинні використовувати соціальні мережі, форуми та інші засоби онлайн-комунікацій для виявлення повстанських лідерів, поширення інформації і вербування бійців-посередників і агентів розвідки (…). Потім ці групи повинні бути розгорнуті на місці, щоб скоординувати свої дії з групою підтримки, яку вони забезпечили собі онлайн, і провести місію», — повідомляється в статті.

«За іронією, зміна місії відображає підхід країн, які Пентагон позначив як своїх головних супротивників, — пише The Washington Times. — Іранський Корпус вартових революції і сили «Аль-Кудс», за наявною інформацією, використовували аналогічні онлайн-і кібератаки для виявлення і ліквідації лідерів провалилася «Зеленої революції», яка проводилася з метою повалення тодішнього президента Ірану Махмуда Ахмадінежада в 2009 році. А російські сили спеціального призначення використовували хакерів і фахівців з кібервійни для ведення онлайн бойових дій проти України, щоб підготувати ґрунт для підтримуваних Росією нерегулярних формувань для успішної анексії Криму від України і встановлення контролю Москви над ним у 2014 році».

Поделиться публикацией