ЕКС-КЕРІВНИКА ГЕНШТАБУ ЗСУ ЗАМАНУ ВЗЯЛИ ПІД ВАРТУ

Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому начальнику Генштабу Збройних сил Володимиру Замані, якого підозрюють у державній зраді.

Заману взяли під варту до 27 березня 2019 року, без права внесення застави.

Як повідомлялось раніше, військова прокуратура звинуватила екс-главу Генштабу Заману у тому, що він не складав присягу. Сам Замана заперечив це.

Раніше прокурори в залі суду заявили, що екс-начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана, діючи в змові з екс-президентом України, нині засудженим Віктором Януковичем, вчинив державну зраду.

Нагадаємо, вранці 25 лютого військовою прокуратурою спільно з СБУ затримано за держзраду колишнього керівника Генштабу Збройних сил, генерал-полковника Володимира Заману.

Генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що Заману затримали через реформу структури ЗСУ, яка «фактично готувала анексію Криму та «Новоросії».

«Скорочення Збройних сил — політичне рішення, а не моє особисто», — підкреслив екс-глава Генштабу ЗСУ Володимир Замана

Колишній керівник Генштабу ЗСУ Володимир Замана вважає безпідставною оголошену йому військовою прокуратурою підозру у державній зраді.

Про це він заявив у коментарі Укрінформу під час перерви у судовому засіданні, на якому мали обрати йому запобіжний захід.

«Це просто абсурд», — сказав Замана.

За його словами, підписана ним кожна директива, яка передбачала скорочення військовослужбовців та військових підрозділів, розроблялася колективно на виконання відповідної державної програми.

«Я їх підписував, бо був керівником, але скорочення Збройних сил — політичне рішення, а не моє особисто. Є державна програма реформування Збройних сил, в якій визначено чисельність Збройних сил», — пояснив Замана.

Він зазначив, що хотів би, щоб чисельність ЗСУ складала 200 тисяч військовослужбовців, але на той момент був бюджет, у якому при чисельності у 165 тисяч військовослужбовців ЗСУ на рік виділялася певна сума, 94 відсотки якого йшло на зарплати військовослужбовцям і лише 6 відсотків на розвиток армії.

Екс-глава Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана під час обрання йому запобіжного заходу у Печерському суді Києва також заявив, що для захисту Криму в 2014 року не були введені війська за наказом Олександра Турчинова, який тоді виконував обов’язки президента.

«Я військовий, я не політик. Ознайомився з матеріалами пред’явленого обвинувачення і хочу сказати, що все перекрутили», — цитує його Lb.ua.

Замана заявив, що українська влада використовують його справу, щоб уникнути відповідальності за окупацію. Він нагадав, що рішення про скорочення чисельності військовослужбовців затверджує Верховна Рада, тому версію слідства називає підтасовуванням фактів.

Екс-глава Генштабу наполягає, що звинувачення на його адресу в зраді є помилковими, і він не співпрацював ні з Росією, ні з президентом-утікачем Віктором Януковича.

Як відомо, Володимир Замана обіймав посади командувача Військово-морських сил ЗСУ, а також начальника Генерального штабу ЗСУ з 18 лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року

Поделиться публикацией