СИЛИ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ЕСТОНІЇ

Сили спеціальних операцій (ESTSOF) — наймолодша складова Збройних сил Естонії, історія якої веде свій відлік від появи у 1995 р. невеликого підрозділу для виконання спеціальних завдань. На його базі у 2005 р. сформували Цільову групу спеціальних операцій (ЦГСО) у складі батальйону військової розвідки. Точна чисельність цієї групи трималася в секреті, а за оцінками експертів, йшлося про 36 бійців. Вони стали основою спеціальної команди агентурної розвідки (ESTHUMINT), яку направили до провінції Гільменд в Афганістані і передали у підпорядкування британському контингенту. У 2007 р. команда була відкликана, оскільки стало зрозуміло, що через недостатнє знання місцевої специфіки естонцям не вдається здобувати важливу розвідувальну інформацію.

Більш інтенсивний розвиток ЦГСО за програмою підготовки американських «зелених беретів» розпочався після 2008 р. У сьогоднішньому вигляді, як окреме військове формування, ESTSOF були створені рішенням уряду у 2012 р. з безпосереднім підпорядкованням Головнокомандувачу Збройними силами країни.

ESTSOF активно розвивають співпрацю з американськими партнерами. У 2012 р. укладено меморандум зі Сполученими Штатами Америки  про задіяння естонського спецназу в операціях НАТО в Афганістані. За два роки проведення бойової місії Альянсу у цій країні бійці ESTSOF брали участь у підготовці афганських спецпідрозділів і провели спільно з ними 11 операцій у східних провінціях.

У зв’язку з російсько-українським конфліктом Європейське командування Збройних сил США прийняло рішення про постійну присутність спецпідрозділів у регіоні Балтійського моря. До Естонії прибула група американських інструкторів, які тренуватимуть місцевий спецназ.

 

Відбір кандидатів для служби в ESTSOF проводиться за критеріями, подібними до тих, які існують у їх зарубіжних колег. Потрібно мати відмінну фізичну форму, а також вміти тривалий час обходитися без сну і їжі. Перш, ніж бути допущеним до співбесіди, кандидату доведеться виконати наступні нормативи: за дві хвилини треба буде 62 рази віджатися, за наступні дві хвилини — виконати 72 присідання, пробігти 3,2 кілометра менше ніж за 13,49 хвилин, проплисти понад 400 метрів, пройти велику відстань у темряві по складній дорозі з рюкзаком вагою, як мінімум, 25 кілограмів, не рахуючи запасу продуктів. Від кандидатів вимагається хороша стійкість до стресів, витривалість, логічне мислення, сила волі та знання англійської мови. До конкурсу допускаються особи, які вже відслужили в армії, не мають кримінального минулого і будь-яких залежностей. Усі вимоги до кандидатів і рекомендації, як краще підготуватися до проходження тестів, розміщені на спеціальному веб-сайті https://vk.kra.ee/kaitsevae-uksused/erioperatsioonid/.

Початкова стадія навчання бійця ESTSOF триває майже три роки, протягом яких він вдосконалює свої персональні навички, проходить базову підготовку та різні кваліфікаційні курси. Далі йдуть 2-3 роки додаткової підготовки. Загалом, підготовка професіонала високого рівня у спецназі може зайняти до восьми років.

 

На озброєнні бійців ССО Естонії стоїть зброя, в основному, німецького виробництва: пістолет «Heckler & Koch USP», автомат «Heckler & Koch MP7», гвинтівка «Heckler & Koch HK417», кулемет «Heckler & Koch MG4».

Зважаючи на невелику чисельність, ESTSOF практикують проведення спільних навчань з поліцейським підрозділом спеціального призначення, армійськими колегами із Литви і Латвії як на території Естонії, так і за кордоном. У 2016 р., наприклад, бійці ESTSOF вперше брали участь у щорічних навчаннях «Flintlock» у Сенегалі.

 

У 2015-2017 рр. військовослужбовці ESTSOF спільно з колегами зі США та інших держав НАТО у рамках міжнародного проекту «Joint Multinational Training Group-Ukraine» проводили підготовку українських десантників, піхотинців і бійців ССО на полігонах у Хмельницькому, Житомирі, Десні та Яворі. З іншого боку, естонські спецназівці й самі отримували практичні знання, оскільки спілкувалися з людьми, які мають досвід в справжніх бойових діях. За словами міністра оборони Естонії Ханнеса Хансо, вивчення тактики і техніки противника вкрай важливо для ESTSOF і для національної безпеки його країни в цілому.

Об’єктивно оцінюючи безпекову ситуацію на континенті, і з врахуванням українського досвіду, командування ССО розробило власну доктрину на випадок початку гібридної агресії проти Естонії.

 

Емблема ESTSOF виконана у чорному та сріблястому кольорах. Чорний — це традиційний колір спецназу, який символізує роботу в небезпечних та кризових ситуаціях, що виникають з темнішої сторони життя. Срібло символізує мудрість і вірність. Відкритий ромб з одного боку і меч означає готовність ESTSOF взяти на себе завдання, пов’язані з національною обороною. Візуально поєднання ромба і меча нагадує літеру «Е» (початкова літера назви країни).

Володимир Паливода,

старший науковий співробітник

                                  відділу проблем національної безпеки

                                  Національного інституту стратегічних досліджень  

Поделиться публикацией