РОСІЙСЬКІ РАКЕТНІ КОРАБЛІ УВІЙШЛИ В АЗОВСЬКЕ МОРЕ

До акваторії Азовського моря увійшли чергові небажані гості – через контрольовану російськими окупантами Керченську протоку пройшло два ракетних кораблі російського військово-морського флоту, повідомив 22 жовтня РБК-Україна з посилання на прес-службу міністерства оборони Російської Федерації.

Обидва ракетних кораблі перед цим виконували завдання у складі групи російського військово-морського флоту у Середземному морі; саме цей загін ВМФ РФ надає підтримку сирійським урядовим силам.

«Малі ракетні кораблі (МРК) «Углич» та «Великий Устюг» Каспійської флотилії пройшли через Керченську протоку і увійшли до акваторії Азовського моря», – сказано у повідомленні російського міністерства.

Зараз, згідно з офіційною інформацією, ракетні кораблі повертаються до пункту постійного базування у Каспійському морі. Чи збираються вони затримуватися в акваторії Азовського моря, поки що невідомо.

Нині триває робота над створенням бази Військово-морських сил в Азовському морі для протидії морській агресії РФ.

Наприкінці минулого року набув чинності закон «Про прилеглу зону України». Згідно з документом, контрольована Україною територія моря збільшується вдвічі – з 12 до 24 морських миль. Закон також важливий в контексті протистояння російській агресії. Тепер у прилеглій зоні ДПСУ може зупиняти для контролю або заарештовувати судна за винятком військових та інших кораблів, які використовуються з некомерційною метою.

У жовтні 2018 року командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що Росія тримає в Азовському морі корабельне угруповання у 120 кораблів і катерів – правда, боєздатних з них лише 36, а досить озброєних 24. Рятує і те, що РФ не може використовувати в Азовському морі великотоннажні бойові кораблі через малі глибини азовської акваторії.

Поделиться публикацией