РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ПРОДУКЦІЮ ОБОРОННОГО ПРИЗНАЧЕННЯ СТАЛО ГОЛОВНИМ АСПЕКТОМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ОПК — ЕКСПЕРТ

Розв’язання проблеми удосконалення механізмів ціноутворення на продукцію оборонного призначення перетворилася на головний аспект забезпечення розвитку, а інколи й виживання, підприємств ОПК.

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), член Правління Громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України» Валентин Бадрак.

За словами експерта, така ситуація утворилася внаслідок того, що з початку війни Росії проти України Міноборони майже припинило фінансувати дослідно-конструкторські роботи, а підприємства практично не мають обігових коштів для проведення власних досліджень щодо модернізації раніше розробленої або створення нової військової техніки та озброєнь.

Бадрак запевнив, що навіть повернення до наявної постанови КМУ №464 від 27.04.2011 року, де «прописані» 5% прибутку на придбані комплектуючі й 30% на виконані роботи могло б стати першим кроком для відродження ОПК. Крім того, вказує керівник аналітичного центру, вкрай важливо утвори рівні умови для оборонних підприємств усіх форм власності, зокрема, у частині витрат держави на підготовку виробництва нової техніки, яка потрапила у держоборонзамовлення. А також для вітчизняного ОПК набуло високого рівню необхідності упорядкування імпорту таких озброєнь, аналоги яких виробляються в Україні.

Поделиться публикацией