ПІДРОЗДІЛИ ЗС БІЛАРУСІ НА ЗАХІДНИХ РУБЕЖАХ ПРИВЕДЕНІ В ПОВНУ БОЙОВУ ГОТОВНІСТЬ — ЛУКАШЕНКО

На західному кордоні Білорусі підрозділи армії республіки приведені в повну бойову готовність, про це Лукашенко заявив під час наради Ради безпеки, передала 18 серпня «Белта».

На його думку, існує скоординована зовнішня загроза щодо Білорусі.

«Ми відреагували на це і розгорнули бойові підрозділи нашої армії на західних рубежах нашої кордону, привели їх в повну бойову готовність. Міністр оборони мені доповів, що все це виконано і відповідні частини сьогодні готові до виконання своїх зобов’язань», — зазначив Лукашенко.

Нагадаємо, що за вихідні Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін провели кілька телефонних розмов.

Путін підтвердив готовність надати Білорусі військову допомогу «в разі загострення ситуації».

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь в них вже в шостий раз.

14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском — 10% голосів виборців.

Глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі поновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум троє протестувальників загинули.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенко привітали з перемогою тільки лідери РФ, Китаю, Молдови та Вірменії.

При цьому сама Тіхановском зараз знаходитися в Литві. 15 серпня її штаб приступив до формування координаційної ради для передачі влади в країні.

16 серпня в Мінську відбулася наймасовіша акція протесту в Білорусі за роки незалежності. Не менш 200 тисяч чоловік зібралися біля стели «Мінськ — місто-герой» на проспекті Переможців. Потім протестувальники рушили до Будинку Уряду, де в першій половині дня виступав Лукашенко. На провладний мітинг звозили бюджетників з усієї країни автобусами.

На мітингу член об’єднаного штабу білоруської опозиції Марія Колесникова озвучила вимоги: відставка Лукашенко, звільнення всіх політв’язнів і залучення до відповідальності силовиків, які били, катували і вбивали громадян.

Поделиться публикацией