ПОЛЬЩА ПРАГНЕ РОЗМІСТИТИ БАЗУ США НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ

Влада Польщі розглядають можливість розміщення американської військової бази на сході країни. Про це заявив 21 вересня в інтерв’ю радіо RMF FM глава канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчік.

Питання про створення постійної військової бази США на польській території була однією з тем переговорів президента Польщі Анджея Дуди з президентом США Дональдом Трампом, що відбулися 18 вересня у Вашингтоні. При цьому глава Білого дому заявив, що його країна розглядає можливість створення такої бази, зазначивши, що Польща готова компенсувати Сполученим Штатам понад 2 млрд дол. за постійну присутність американських військових на своїй території.

 

«Всі розуміють, що таке рішення, як розміщення в Польщі постійних американських баз, було б великою подією, значно вплинуло б на безпеку всього регіону», — сказав Дворчік, підкресливши, що «ще занадто рано говорити про конкретні місцях».

 

«Ясно одне: нам би хотілося, щоб таке рішення було прийнято, щоб база була розміщена десь на східному фланзі, на північному сході або сході Польщі», — зазначив він.

Під час офіційного візиту до Білого Дому президент Польщі Анджей Дуда розповів, що хоче, щоб США створили в Польщі постійну військову базу. Заступник міністра оборони США вважає, що Польща ще не готова до цього.

 

Під час зустрічі з Дональдом Трампом президент Польщі заявив, що радий військовій присутності США на території Польщі і хоче, щоб чисельність американських військовослужбовців стала ще більше.

 

«Я сподіваюся, що пан президент прийме рішення про направлення до Польщі чергових американських частин разом з оснащенням», — заявив Анджей Дуда.

 

Говорячи про постійну американську базу на території Польщі, Анджей Дуда стверджував, що це в інтересах обох країн. Він додав на прес-конференції, що нова база могла б називатися «Fort Trump».

 

Тим часом, віце-міністр оборони США Марк Еспер повідомив, що питання створення на польській території постійної бази розглядався в ході його візиту до Польщі ще в січні поточного року.

 

На думку Марка Еспера територія, яку виділяє Польща під базу, недостатньо велика, щоб, наприклад, проводити на ній артилерійські стрільби. Він також звернув увагу на проблеми пов’язані з транспортуванням озброєння і військовослужбовців. Крім того, можуть виникнути адміністративні проблеми.

Поделиться публикацией