ПЕРЕГОВОРИ ІЗ РФ ПРО КУПІВЛЮ С-400 ТРИВАЮТЬ – МЗС ТУРЕЧЧИНИ

Анкара продовжує переговори з Москвою щодо передачі технологій в рамках придбання російських зенітно-ракетних систем С-400. Про це повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає Радіо Свобода.

Він заявив, що купівля системи, яка викликала серйозне занепокоєння серед союзників Туреччини, є необхідністю, і що його країна «потребує цього терміново».

«Ми хотіли придбати систему в наших союзників по НАТО, але це не вдалося», – заявив Чавушоглу в інтерв’ю dpa 1 січня.

Росія, за його словами, запропонувала найкращу угоду, тому Анкара пристала на цю пропозицію.

За словами міністра закордонних справ Туреччини, реалізація угоди про купівлю С-400 на 2,5 мільярди доларів просувається попри те, що все ще не вирішене питання щодо передачі технологій. Мовляв, йдеться про спільне виробництво, а також передачу технологій. «Це питання для переговорів у середньостроковій і довгостроковій перспективі», – зазначив він.

Перші поставки ракетної системи, за даними турецької сторони, мають розпочатися в 2020 році.

Нагадаємо, що 12 вересня Туреччина підписала угоду з Росією про купівлю російських систем протиповітряної оборони С-400. Домовленості викликали занепокоєння на Заході, оскільки Туреччина є членом НАТО, а системи протиповітряної зброї не можуть бути інтегровані в оборонну систему Альянсу.

Крім того, наміри Туреччини придбати російські С-400 у деяких західних столицях розглядають як образу НАТО на тлі загострення відносин із Росією через її роль у війнах на сході України і в Сирії.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявляв, що Анкара зацікавлена і в придбанні нових комплексів у Москви, які ще перебувають у стадії розробки.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией