БЕЗПІЛОТНА «ЧЕРЕПАШКА» ВІДКРИЛА ПАНЦИР НА ЛЬВІВСЬКИЙ НАУКОВІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

На ХІ Міжнародній науково-технічній конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулась 17-18 травня у Львові, демонстрували свої можливості кілька роботизований платформ, зокрема прототип наземного роботизованого комплексу (НРК), ззовні схожий на черепашку – спільна розробка ентузіастів-інженерів зі Львова та Києва.

Нагадаємо, що Ukrainian Military Pages вже писали про неї раніше.

— Цей багатоцільовий комплекс здатний виконувати як логістичні, так і бойові завдання, — пояснює один з його розробників Євген Третяк. — Тобто переміщувати вантажі, здійснювати розвідку, вогневу підтримку малих бойових груп зі стрілецької зброї, автоматичного гранатомета, а також вести вогонь із закритих вогневих позицій. При повній заправці дизель-генератора він може автономно працювати майже 12 годин, долати схил у 30 градусів, рухатися зі швидкістю до 20 кілометрів за годину.

Роботизований комплекс керується дистанційно на відстані до двох кілометрів. Він уже успішно витримав випробувальні стрільби з кулеметом ПКТ та гранатометом АГС-17. На черзі — великокаліберний кулемет ДШК.

Окремим пунктом розробники розглядають питання стійкості комплексу щодо впливу ворожих систем РЕБ. Якщо перехопити управління прототипом неможливо (адже в ньому використовуються шифровані канали зв’язку), то до впливу засобів радіоелектронної боротьби комплекс поки що вразливий. Отже, тут розробникам є над чим працювати.

До речі, останніх вісім місяців цей прототип постійно перебуває в руках львівських десантників, які весь цей час «знущаються» над ним у польових умовах, щоб винахідники змогли усунути всі недоліки в його роботі.

— Потенціал цього комплексу досить високий, а конструкція приваблює своєю простотою, — ділиться своїми враженнями оператор-водій молодший лейтенант Ярослав Павлик. — Ми дуже зацікавлені в ньому, тому під час випробувань витискаємо з нього максимум. Якщо інженери-розробники врахують усі наші зауваження й побажання, то ним можна буде дуже «здивувати» нашого ворога на Донбасі.

Вишенька на тортик для «Черепашки» — вартість цього НРК розробники оцінюють у близько 5000 умовних одиниць, і це з урахуванням усіх удосконалень та бронювання платформи. А фахівці з виробництва одразу побачили, що поставити такий комплекс на конвеєр можна буде на будь-якому підприємстві з виготовлення та ремонту бронетанкової техніки у лічені місяці.

ukrmilitary

Поделиться публикацией