ОБОРОННІ ПІДПРИЄМСТВА УКРАЇНИ ТА НІДЕРЛАНДІВ ПІДПИСАЛИ ДОКУМЕНТИ ПРО СПІВПРАЦЮ

Про це йдеться в повідомленні Урядового вебпорталу.

20 березня відбулася зустріч представників Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та підприємців із делегацією з Королівства Нідерланди. З українського боку взяли участь заступники міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Боєв та Анна Гвоздяр, генеральний директор АТ «Українська оборонна промисловість» Герман Сметанін. Також були присутні керівник Brave1 Наталія Кушнерська, заступник начальника з питань військово-технічного співробітництва Міноборони Андрій Рець, співзасновник Асоціації українських оборонних компаній Денис Святокум.

З боку Нідерландів на зустрічі були присутні міністр оборони Кайса Оллонгрен, генеральний директор із питань політики Міністерства оборони Кун Давідсе, голова координаційної групи з питань військової підтримки України при Міністерстві оборони Саймон Рінке Вауда.

Крім того, до складу делегації входили уповноважений з питань військового виробництва Міністерства економіки Ян Крістіаан Діке, аташе з питань оборони Ханс Хоппенрейс, а також посол Нідерландів в Україні Йеннес де Мол.

Під час зустрічі між українськими й нідерландськими підприємствами було підписано п’ять документів щодо співпраці у сфері оборонної промисловості.

«Ця перша торговельна делегація є конкретною реалізацією Угоди про безпеку, яку Нідерланди та Україна підписали три тижні тому. Вона передбачає, що обидві країни зобов’язуються співпрацювати в оборонних галузях та отримають вигоду від цієї співпраці. Існує багато можливостей і потреб, особливо в галузі високотехнологічних інновацій. Технологічні інновації стають дедалі важливішими під час війни, що робить обмін знаннями та практичним досвідом незамінним», – відзначила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Підписані документи стосуються співпраці українських та нідерландських компаній у галузі інновацій оборонного сектору.

«Дякую Уряду Королівства Нідерланди за підтримку України в боротьбі за свободу і незалежність. Важливою частиною цієї підтримки є співпраця з розвитку української оборонної промисловості. Під час сьогоднішньої зустрічі ми обговорили пріоритетні напрями співпраці оборонних компаній України та Королівства Нідерландів. Ці напрями включають спільну розробку автономних систем, рішень на основі ШІ та інших технологічних продуктів. Плануємо напрацювати низку спільних проектів уже найближчим часом», – наголосив заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Боєв.

Уряд Нідерландів закупить авіаційне озброєння для винищувачів F-16, які невдовзі будуть передані Україні. Нідерланди виділять понад 150 млн євро на закупівлю озброєння класу «повітря—земля» для винищувачів. Контракт на їх закупівлю буде укладений безпосередньо з виробником.

Нідерланди також придбають для України розвідувальні безпілотники на суму 200 млн євро. Це робиться за погодження з іншими партнерами та українськими Збройними Силами.

Також повідомлялося, що Нідерланди передадуть Україні швидкісні гумові та броньовані катери у патрульному та бойовому варіантах.

Також країна виділяє 250 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо замовлення великої кількості артилерійських снарядів для України в найкоротші терміни.

Поделиться публикацией