НОВА УКРАЇНСЬКА АРТИЛЕРІЙСЬКА 155-МІЛІМЕТРОВА СИСТЕМА «БОГДАНА» БУДЕ СТРІЛЯТИ ТУРЕЦЬКИМИ БОЄПРИПАСАМИ

Нова українська артилерійська 155-міліметрова система «Богдана» буде стріляти турецькими боєприпасами. Щонайменше, на випробуваннях.

Про це написав у своїй сторінці в facebook  відомий український експерт у галузі озброєнь Сергій Згурець з посиланням на виставку IDEF-2019, що проходила у Стамбулі.

«Тому з особливою цікавістю розглядав артбоєприпаси від компанії Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK). О, це саме вони! Різнобарвні такі і з різними амбіціями. Аж до 40+ км», — написав він.

З приводу проекту С.Згурець написав наступне:

«МКЕК — державна компанія, яка відповідає за купу проектів, пов’язаних з артиллерію, боеприпасами, вибуховими речовинами та порохами. Це все те, що нам потрібно все разом, або у роздріб.

А ще МКЕК, серед інших своїх новинок, показала і нову версію своєї самохідної 155 м / 52 кал. гаубиці Yavuz на шассі MAN 6×6. Турецька САУ має розвинену систему управління вогнем. Це власні засоби навігації, балістичний обчислювач і пульт дистанційного керування усіма основними пристроями. За допомогою свого пульта навідник-оператор може виконувати всі основні операції з підготовки до стрільби і ведення вогню. Гаубиця комплектується двокамерним дульним гальмом і поршневим напівавтоматичним затвором з електричними приводами.

Бойові характеристики самохідки залежать від типу снаряда, що використовуються. Так, стандартний осколково-фугасний снаряд M107 може бути відправлений на дальність до 18 км. Осколково-фугасний M549A1 з газогенератором має дальність стрільби до 30 км. Дальність стрільби перспективним снарядом MKEК Mod 274 перевищує 40 км. Як було повідомлено на стенді компанії, проведено успішні вогневі тести нової артсистеми. Було здійснено 40 пострілів різними типами боєприпасів, включно з найбільш крутим артбоєприпасом MKEК Mod 274 — під різними кутами нахилу гармата. Також перевірялася надійність усіх систем, включено з роботою механізму заряджання. Чи, точніше, досилання. Як видно на фото, механізм досилання розміщується позаду казенника.

Подача снаряда і картуза з метальним зарядом здійснюються з «плаваючого» лотка, за допомогою механічного досилача. Перед пострілом весь механізм відводиться у сторону, аби ствол гармати після пострілу мав змогу відкотитися назад. Все це хитромудре сплетіння значно спрощує роботу заряджаючому. І тому тренований розрахунок демонструє темп стрільби у 6 пострілів на хвилину».

Поделиться публикацией