НИНІ РОЗВИТОК ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМСТВ МОЖЛИВИЙ ВИКЛЮЧНО ЗА РАХУНОК ЕКСПОРТУ – ДИРЕКТОР ПІДПРИЄМСТВА «РАМЗАЙ»

Нині розвиток оборонних технологій для приватних підприємств можливий виключно за рахунок експорту озброєнь та військової техніки. В цьому переконаний Юрій Польовий,  директор приватного підприємства «Рамзай», яке успішно протягом 25 років займається розвитком військово-технічного співробітництва з іноземними державами, зокрема експортом українського  озброєння, а також протягом 4 останніх років створює власні конструкторські розробки та виробництва.

За словами підприємця, «Рамзай» нині має торгівельні відносини у сфері продажу оборонної продукції або сервісних послуг з 40 країнами світу, і для такого підприємства, каже Ю. Польовий, підтримка з боку держави на рівні Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ), яка сьогодні готова виділяти на підтримку оборонних технологій до 170 мільйонів гривень щорічно, не є адекватною можливостю держави.

Ю. Польовий каже, що він сьогодні утримує близько 50 конструкторів та ще має роботи з аутсорсингу. При цьому розробляє сучасні системи для розвитку можливостей бойових вертольотів та має низку інших напрацювань у сфері втілення новітніх оборонних технологій у сучасні гелікоптери.

Директор підприємства «Рамзай» стверджує, що за 25 років не чув, що б хтось у Україні отримав солідну інвестицію для розвитку оборонних технологій від держави. Сьогодні, на його думку, лише Київське державне КБ «ЛУЧ» за невеличкі кошти створило два потужних ракетних проекти «Вільха» та «Нептун». При цьому, за його розрахунками, нині розвивати сучасні оборонні технології підприємства недержавної власності здатні лише за рахунок експорту. Він наголосив, що і державні підприємства не можуть розраховувати на серйозні інвестиції, тому що «Укрспецекспорт» та ДК «Укроборонпром» на 5-10% комісійних не зможуть зконцентрувати такий ресурс, який допоміг би підприємствам розвивати новітні оборонні технології. Ю. Польовий також зазначив, що Україна має негативний досвід військово-технічного співробітництва у сфері придбання іноземних технологій. Зокрема, він навів приклад, коли держава намагалася закупити французькі  системи для керування озброєнням вертольоту, але французька сторона не виконала контракт і державою було втрачено понад 20 мільйонів євро. При цьому, каже він, «Рамзай» за обігові кошти спромігся  створити таку ж саму систему, яка суттєво збільшує бойові можливості вертольоту.

Разом з тим, Ю. Польовий поскаржився, що держава не здійснює адекватної підтримки розробкам приватного підприємства. Зокрема, за словами директора підприємства, протягом трьох років команда, що розробила системи управління озброєнням вертольоту не можуть вийти на випробування. «Військовому відомству дальність 8 кілометрів ураження ракети вже мало. Вони хочуть більше, але українська ракета коштує близько 30 тис. дол., тоді як ізраїльська 150 тис. дол. Чи може Україна йти таким шляхом, купуючи більш коштовні іноземні ракети і ігноруючи власні розробки?», — запитує підприємець. Він додав, що сьогодні існує нездоровий лобізм ізраїльської компанії Elbit Systems і, фактично, військові просувають імпортні технології, і це стосується не лише вертольотів, а й літаків МІГ-29. Він висловив переконання, що в Україні потрібна система, яка б підтримувала українські оборонні технології та унеможливлювала ситуації, коли б імпорт іноземних технологій чи сервісу шкодив вітчизняним розробникам і виробникам озброєнь та військової техніки.

Поделиться публикацией