НЕМОЖЛИВО ПОБУДУВАТИ МІЦНУ ПРОМИСЛОВІСТЬ ТА ЕКОНОМІКУ, ЯКЩО ПОСТІЙНО КУПУВАТИ ІНОЗЕМНУ ПРОДУКЦІЮ – ГОЛОВА КОМІТЕТУ ВРУ

Неможливо побудувати міцну промисловість та міцну економіку, якщо постійно купувати іноземну продукцію. Це втрати мільярдів доларів США. Імпорт – це мінус для валового внутрішнього продукту, це мінус для платіжного балансу, це мінус кількості робочих місць та замовлень для українських підприємств. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії з економічної політики Віктор Галасюк 12 вересня ц.р. на круглому столі в Укрінформі «Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи».

«Безумовно, це дозволить отримати продукцію, але якщо питання вирішити на рівні держави і в розумний спосіб, то окрім продукції ми би отримали розвиток технологій, посилення наших позицій в світі, нові роботі місця і навіть створення нового інвестиційного клімату, тому що це замовлення для десятка українських підприємств, а сьогодні ці кошти на вагу золота», — наголосив В.Галасюк.

Також політик пояснив, що системне і розумне імпортозаміщення є одним з механізмів розвитку національного виробництва і національного розвитку в цілому.

«Я хочу наголосити на можливості невідкладного прийняття парламентом закону «Купуй українське, плати українцям!», який вже практично підготовлений до другого читання спільно з профільними асоціаціями роботодавців, промисловців, підприємців»,- додав голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва.

 

«Я — людина з середини парламенту бачу, що варто подякувати промисловому лобі в парламенті і опозиції, яка не зважаючи на відсутність політичної  волі все-таки змогла вибороти надзвичайно важливі речі в тому числі і для українського військового промислового комплексу. Ці новації йшли не завдяки, а всупереч офіційній позиції найвищих посадовців країни. Перш за все я кажу про скасування ліцензування таких видів діяльності, як розроблення, виготовлення, ремонт, утилізація, реалізація ,озброєння військової техніки, зброї та боєприпасів до неї», — заявив В. Галасюк.

«На самому початку каденції ми прийняли новий закон про ліцензування. Ми провели таку поправку, якою скасували ліценцію і завдяки цьому десятки українських підприємств приватного сектору економіки отримали ринок, з’явилася здорова конкуренція, розвиток у цій сфері і це неодноразово відзначалося на заходах та галузевих зібраннях. Нам це вдалося зробити, але після цього уряд декілька разів намагався повернути це ліцензування. Вони вносили цей законопроект в парламент, а президент відзначав його, як не відкладний, але Комітет  промислової політики не дозволив це зробити», — додав політик.

Він вважає позитивним той факт, що на сьогодні все більше людей підтримують лібералізацію зовнішньо-економічної діяльності у сфері військово-промислового комплексу та має намір об’єднати зусилля в парламенті для того , щоб вирішити ці завдання.

«Якщо ми сьогодні маємо таку величезну проблему, як військова агресія проти України, то нам треба навчитися та  знайти шляхи використання і одночасного посилення нашої обороноздатності, як важіль розвитку української промисловості та економіки.  Для реалізації таких планів має бути орган, який цим опікується. Тут можливі різні конфігурації, тому що, наприклад, Комітет з питань промислової політики та підприємництва нещодавно рекомендував парламенту прийняти постанову про створення Міністерства промисловості та інновацій  України. Ми хочемо, щоб в уряді був голос української промисловості у тому числі військово-промислового комплексу. Це допоможе інституційно відстоювати правильний шлях розвитку країни. Нам потрібно щоб в уряді був сильний «адвокат», апологет розвитку української промисловості , а ВПК це одна з таких стратегічних сфер і напрямків», — підсумував В. Галасюк.

Поделиться публикацией