НА ПАРАДІ У КИЄВІ ДО 30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ МОЖУТЬ БУТИ ПРОДЕМОНСТРОВАНІ ДВА ТАНКИ «ОПЛОТ» — ГД «ЗАВОДУ ІМЕНІ В.О. МАЛИШЕВА»

Під час масштабного параду до 30-ї річниці незалежності України можуть бути продемонстровані два нових танки «Оплот» .

Про це в інтерв’ю передачі Security Talks з Валентином Бадраком (спільний проект Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння та телеканалу Апостроф) повідомив генеральний директор «Заводу імені В. О. Малишева» Василь Крилас.

За його словами, це може відбутися в рамках рішення Міністерства оборони України щодо включення нового танку «Оплот» в розрахунки. Він додав, що йдеться про той новий танк «Оплот», виробництво якого замовила та профінансувала державна компанія «Укрспецекспорт».

Василь Крилас зазначив, що готовність відправлення щойно виготовленого танку «Оплот» буде 10-го серпня цього року.

За словами генерального директора «Заводу імені В.О. Малишева», підприємству вдалося пришвидшити цикл виробництва танку, який складає зазвичай 14-16 місяців, за рахунок того, що до укладання контракту з «Укрспецекспортом» на заводі вже була певна кількість комплектуючих.

Башта нового танку «Оплот», замовленого та профінансованого ДК «Укрспецекспорт»

В. Крилас додав, що цей проект хоча й спрямований на просування танку «Оплот» на світовому ринку озброєнь, тим не менше пов’язаний з посиленням обороноздатності України, оскільки за рахунок співпраці заводу з державною компанією «Укрспецекспорт» може бути пришвидшине виконання дослідно-конструкторської роботи «Бастіон» з імпортозаміщення щодо комплектуючих на українському танку «Оплот». Поки що, за словами В. Криласа, залишається близько 5%  комплектуючих російського виробництва.

Щодо інших іноземних комплектуючих, то він зазначив, що там буде французький тепловізор та німецька радіостанція.

В. Крилас також повідомив, що окрім 51-го (порядковий номер) танку «Оплот» на параді ще буде присутній танк, який «Завод імені В. О. Малишева» зробив на вимогу іноземного замовника.

Як повідомляло ІА «ОПК», з 2018 донині Україна виробляла танк «Оплот» на замовлення Сполучених Штатів Америки. Отже, саме цей танк і буде демонструватися разом з тим танком, що був виготовлений на замовлення ДК «Укрспецекспорт».

Танк «Оплот», виготовлений на замовлення США

Крім того, джерела ІА «ОПК» не виключають, що може бути продемонстрований і третій танк «Оплот». Це саме той танк, що був поставлений в рамках контракту на постачання десяти танків «Оплот» Збройним силам України, і який свого часу було припинено через нестачу фінансування.

Поделиться публикацией