НА АРСЕНАЛІ МОДЕРНІЗУВАЛИ ЗСУ-23-4 «ШИЛКА»

ДП завод «Арсенал» провело глибоку модернізацію ЗСУ-23-4 «Шилка», внісши певні конструкційні зміни і значно поліпшивши можливості радянської розробки минулого століття. Про це повідомляє Національний промисловий портал.

Українська модернізація «Шилка» отримала назву ЗСУ-23-4М-А. У новій установці проведена заміна РЛС 1РЛ33М багатофункціональну РЛС з цифровою антенною решіткою (ЦАР) «Рокач-АС», встановлені нові оптико-локаційна система і ракетний канал, проведена заміна розрахунково-обчислювального пристрою на цифрову обчислювальну систему, інтегровані нові бойові алгоритми управління зброєю, проведена заміна інших вузлів і блоків, планується заміна газотурбінного агрегату на більш економічний агрегат харчування.

Ключовим оновленням з усього переліку є розроблена ДП завод «Арсенал» РЛС з ЦАР «Рокач-АС». Вона здатна працювати в режимах кругового огляду, пошуку і автосопровождения. РЛС впевнено виявляє і супроводжує навіть БПЛА з ефективною поверхнею розсіювання близько 0,01 кв.м на відстанях до 7 км. Новий радар значно перевершує можливості свого попередника. Так, якщо сектор сканування старої РЛС був 15 градусів, а при супроводі ширина діаграми спрямованості була 1 градус, то в новому радарі огляд простору здійснюється вже одночасно в секторі 18 градусів як по азимуту, так і по куту місця. Ця особливість дозволила вирішити важливу проблему, яка була пов’язана з функціонуванням попередньої штатної РЛС – тривалий час пошуку і виявлення цілей як по цілевказівки, так і в автономному режимі.

Нова РЛС з ЦАР здатна швидко виявляти цілі як самостійно, так і за даними зовнішнього цілевказування. Крім того, вона дозволяє одночасно супроводжувати декілька цілей, які знаходяться в межах діаграми спрямованості, а в разі обстрілу однієї мети, практично миттєво переходити на підготовку стрільби по наступній.

Якщо раніше радар 1РЛ33М займав весь периметр вежі в всередині «Шилка», то зараз це невеликий пристрій розміщений зверху в контейнері. З’явилося чимало місця в середині машини, не тільки створює комфортні умови для перебування екіпажу, а й дозволяє встановлювати додаткове обладнання, наприклад, систему життєзабезпечення екіпажу.

Досвідчені випробування, які проводилися підприємством на Чернігівському полігоні, показали, що можливості радара із супроводу цілей (в тому числі малорозмірних) дуже високі.

З історії питання:

«Шилка» являє собою зенітну самохідну установку, яка призначена для прикриття військ і об’єктів Сухопутних військ від ударів з повітря, знищення повітряних і наземних (надводних) цілей з короткою зупинки і в русі. За радянських часів вона підвищила ефективність частин протиповітряної оборони Сухопутних військ, де входила до складу підрозділів полкового ланки. Її здатність ефективно вражати цілі зчетверена автоматичної 23-мм гарматою, рухаючись разом з підрозділами в бойових порядках, а також надійність і простота експлуатації стали головними перевагами установки при виконанні бойових завдань. За період більш ніж півстолітньої експлуатації в зонах конфліктів і на територіях 39 країн по всьому світу, де установка була прийнята на озброєння, вона досить успішно себе зарекомендувала. Незважаючи на свій похилий вік, «Шилка» до сих пір залишається в бойовому строю, в тому числі і в Україні.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->