НАЧАЛЬНИК ГЕНШТАБУ МОЖЕ ЗАТВЕРДИТИ КОНЦЕПЦІЮ СТВОРЕННЯ ЄАСУ ДО КІНЦЯ 2017 РОКУ

До кінця поточного року очікується, що начальник Генерального штабу генерал Віктор Муженко затвердить концепцію створення єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) ЗСУ.

Як повідомили інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» в Генеральному штабі ЗСУ, відомство розраховує на прискорення робіт в даному напрямку. Фахівці Генштабу зазначають, що найактуальнішим питанням є визначення ступенів автоматизації в різних ланках управління, а також зведення поглядів розробників та замовника.

Як відомо, починаючи з 1992 року, НДУ ЗС України, установами НАН України та промисловості з тематики ЄАСУ ЗС виконувалося понад 100 НДР і понад 40 ДКР. Досвід проведення робіт засвідчив їх низьку ефективність. Так, лише близько 20% робіт дійшли до стадії виготовлення дослідних зразків, дослідної експлуатації та держвипробувань, а близько 80% з них не знайшли свого впровадження, тому були призупинені на різних етапах виконання роботи: ескізного та технічного проектування (40%), розробки конструкторської документації (40%). У військовому відомстві підрахували, що на АСУ було витрачено вже понад 700 млн грн.

На думку військових фахівців, на цьому етапі головне завдання щодо створення Єдиної автоматизованої системи управління Збройними Силами України полягає у впровадженні сучасних інформаційних технологій в управління військами, бойовими засобами та зброєю. Усі складові ЄАСУ повинні проектуватися з урахуванням вимог інтегрованого інформаційного середовища – це принципова вимога, без реалізації якої робити з впровадження ЄАСУ ЗСУ не можуть бути ефективними.

Поделиться публикацией