МІНІСТР ОБОРОНИ США РОЗКРИТИКУВАВ УДАРИ УКРАЇНИ ПО РОСІЙСЬКИХ НАФТОПЕРЕРОБНИХ ЗАВОДАХ

Міністр оборони США Ллойд Остін попередив, що нещодавні атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на світові енергетичні ринки, і закликав країну зосередитися на військових об’єктах, пише Bloomberg.

«Ці удари можуть мати зворотній ефект з точки зору глобальної енергетичної ситуації. Україні краще переслідувати тактичні і оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу», — заявив він у вівторок на засіданні сенатського комітету з питань збройних сил.

США намагаються збалансувати скорочення доходів президента Владіміра Путіна від експорту нафти, які він використовує для фінансування війни, з підтриманням постачання на світові енергетичні ринки, щоб знизити інфляцію і пом’якшити наслідки для світової економіки. За словами представників США, їхній головний інструмент — обмеження цін на експорт російської нафти — виявився успішним, але занепокоєння зростає, оскільки світові ціни на нафту досягли найвищого рівня майже за шість місяців, головним чином, через напруженість на Близькому Сході.

Зауваження Остіна були негайно розкритиковані сенатором-республіканцем Томом Коттоном, який звинуватив адміністрацію в тому, що вона перешкоджає ефективним діям України з політичних міркувань. «Мені здається, що адміністрація Байдена просто не хоче, щоб ціни на газ зростали у рік виборів», — сказав Коттон.

Російський морський експорт нафти в перший тиждень квітня впав з річного максимуму, досягнутого в кінці минулого місяця, через скорочення поставок з балтійських портів країни. Минулого тижня падіння було спричинене меншою кількістю вантажів з Приморська та Усть-Луги, де обсяги скоротилися приблизно на 20%, свідчать дані відстеження танкерів, зібрані агентством Bloomberg. Відкат відбувся після різкого збільшення потоків з цих портів в останні два тижні березня на тлі ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах, які, можливо, перенаправляли нафту на експорт, а не на переробку. З початку січня Україна розбомбила більше десятка російських нафтопереробних заводів, включаючи деякі з найбільших заводів в країні.

22 березня видання Financial Times повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь.

Володимир Зеленський у інтерв’ю The Washington Post зізнався, що реакція США на атаки на російські нафтопереробні заводи не була позитивною, проте, за його словами, Вашингтон не може обмежити використання Україною зброї власного виробництва.

Поделиться публикацией