МІНІСТРИ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ОБГОВОРИЛИ РЕЗУЛЬТАТИ ЗУСТРІЧІ У ФОРМАТІ НОРМАНДСЬКОЇ ЧЕТВІРКИ

Міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції обговорили виконання рішень, прийнятих на останньому саміті лідерів Нормандської четвірки в Парижі, щоб домогтися певного прогресу щодо ситуації в Донбасі.

Про це 30 квітня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на заяву глави німецької дипломатії Гайко Мааса.

«Нам потрібно міцне, реальне і припинення вогню, яке можна перевірити. Тільки коли зброя мовчить, ми можемо зосередити свої сили на інших викликах», — йдеться в заяві Мааса.

Відповідно до опублікованої заяви, сторони також обговорили та безпечний гуманітарний доступ на окуповану територію Донецької та Луганської областей.

«Після початку коронавірусної кризи КПП на лінії зіткнення між контрольованими та неконтрольованими урядом [України] територіями закрилися для цивільного населення. Це розриває сім’ї на частини та різко обмежує життєво важливі фінансові запаси, запаси харчів та ліків. Міністри закордонних справ обговорили, як можна створити подальші перехідні процеси і як гуманітарні установи, такі як Червоний Хрест і відповідні агентства ООН, можуть отримати безперешкодний доступ на окуповані території», — йдеться в заяві, підкреслюючи, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна отримати доступ до ОРДЛО та виконати свій мандат.

Цивільна спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відіграє ключову роль у спостереженні за виконанням Мінських угод і дотримання режиму припинення вогню.

В МЗС Німеччини підкреслили, що відмова бойовиків «ЛДНР» надати доступ СММ ОБСЄ значно ускладнює роботу місії. Важливо, щоб Місія могла відновити свою роботу.

Поделиться публикацией