ЛЬОТНІ ВИПРОБУВАННЯ БЕЗПІЛОТНОГО ВИНИЩУВАЧА BOEING ПОЧНУТЬСЯ В 2020 РОЦІ

Корпорація Boeing планує вже в цьому році провести льотні випробування бойового безпілотного апарату (БПЛА), що створюється в рамках дослідно-конструкторських робіт австралійського підрозділу Boeing Airpower Teaming System (BATS).

Про це 16 січня ц.р. повідомив портал eadaily.com, посилаючись на прес-службу корпорації, нагадавши, що про створення безпілотного винищувача BATS було заявлено в лютому 2019 року.

Як відзначають експерти, бойовий БПЛА BATS анонсований, як малопомітний багатофункціональний винищувач, здатний діяти в патрульних і бойових вильотах, включаючи маневрений повітряний бій, як самостійно, так і під управлінням операторів, що розміщуються на повітряному або наземному посту управління і наведення винищувальної авіації.

 

Бойове застосування BATS передбачається в бойових порядках спільно з пілотованими винищувачами і в складі повністю безпілотних груп. Це дозволить розширити бойовий радіус, мінімізувати втрати льотчиків і скоротити часові показники повітряного бою при одночасному підвищенні його результативності. При розмірах БПЛА в 11,7 м в довжину, його дальність польоту складе близько 4000 км.

 

В основу системи управління BATS лягли раніше проведені на авіабазі Тyndall випробування безпілотних винищувачів-мішеней QF-16, які виправдали очікування розробників.

 

У лютому 2019 року міністр оборони Австралії Крістофер Пайн і міністр оборонної промисловості Стівен Сіобо оголосили про партнерство з аерокосмічної корпорацією Boeing. Було заявлено про створення БПЛА BATS, здатного працювати в парі з перспективними винищувачами п’ятого покоління, що знаходяться на озброєнні ВПС.

 

Пайн тоді повідомив, що безпілотник з функціями винищувача підніметься в небо не раніше 2020 року. Функціонал безпілотного апарату включає штучний інтелект для автономного польоту або для взаємодії з пілотованими літаками і їх підтримки.

 

Крім винищувальних можливостей, BATS зможе вести радіоелектронну війну, проводити розвідувальні та спостережні місії в парі з такими літаками, як P-8 Poseidon і E-7 Wedgetail. За словами віце-президента і генерального менеджера автономних систем Boeing Крістін Робертсон, в оперативному плані безпілотник гнучкий, модульний, багатоцільовий і дешевий.

 

Такий винищувач розробляється, щоб стати більш дешевої захистом для більш дорогих пілотованих машин, пояснила вона.

 

Поделиться публикацией