КОНФІСКОВАНІ ГРОШІ «УГРУПОВАННЯ ЯНУКОВИЧА» ЗОКРЕМА ПІШЛИ НА ЗАКУПІВЛЮ СУЧАСНИХ ПТРК – ГЕНПРОКУРОР

Минулого року ГПУ конфіскувала на користь держави понад 1,5 млрд. доларів, так званих грошей Януковича. Про деталі спецконфіскації та схеми відмивання грошей за часів біглого президента сьогодні на засіданні парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Під час свого виступу він неодноразово наголошував на компанії, яка розгорнулась у деяких ЗМІ за підтримки політиків «з числа прихильників угруповання Януковича» проти проведення спецконфіскації.

Юрій Луценко продемонстрував депутатам офіційну довідку Державного казначейства України від 15 січня 2018 року щодо того, як були розподілені гроші від спецконфіскації. Цей документ підтверджує, що  28 квітня 2017 року на валютні рахунки Держказначейства надійшло 1,117 мільярди доларів.

Окрім цієї суми, як повідомив генпрокурор, ще 200 млн. доларів надійшли у вигляді ОВДП, і ще 220 млн. конфіскували у Сергія Курченка. З них 88 мільйонів – грішми, 66 — майном ФК «Металіст» і 1,480 мільярди гривень – облігаціями державної позики.

Луценко запевнив, що грошовий конфіскат «угруповання Януковича» ще 19 квітня 2017 року уряд розподілив своєю постановою. У перерахунку згідно курсу НБУ на той час сума становила 29 мільярдів гривень. З них півтора мільярди виділили на фінансування Національної поліції. 700 мільйонів отримала Державна прикордонна служба. Зокрема 300 — на фінансування робіт з укріплення державного кордону і 400 мільйонів гривень — на систему розпізнавання відбитків пальців.

Решту коштів, за словами Луценка, перерахували Міністерству оборони. Не розкриваючи деталей та сум, генпрокурор дав зрозуміти, що вони пішли на закупівлю ракетних протитанкових комплексів вітчизняного виробництва.

Зазначимо, Генеральний прокурор Юрій Луценко прийшов на засідання парламентського Комітету на запрошення його голови Сергія Пашинського після того, як телеканал  Al Jazeera оприлюднив рішення Краматорського міського суду, яке засекретила ГПУ, на підставі якого 28 березня 2017 року Генпрокуратура конфіскувала на користь держави 1,5 мільярди доларів.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией