КИТАЙ РОЗРОБЛЯЄ БЕЗПІЛОТНІ ПІДВОДНІ ЧОВНИ

Китай розробляє великі, розумні та відносно недорогі безпілотні підводні човни, які можуть пересуватися водами Світового океану для виконання широкого кола завдань: від розвідки та розміщення мін до знешкодження ворожих кораблів. Таку інформацію повідомляє Defense Express 2 серпня ц.р з посиланням на директора з морського технологічного обладнання в Інституті автоматизації  Лінь Яна. Очікується, що армія отримає роботизовані підводні човни на початку 2020 року.

Підводні безпілотники здатні виконати місію та повернутися на базу без втручання людини, лише періодично встановлюючи контакт із наземною командою для оновлення. Завдяки технології штучного інтелекту (AI) роботизовані підводні човни адаптуються до складних морських умов: можуть змінювати курс і глибину, щоб уникнути виявлення; відрізняти цивільне судно від військового; вибрати оптимальний шлях до визначеної позиції.

 

Безпілотники діятимуть спільно з іншими автономними чи пілотованими військовими системами, що знаходяться як на воді, так і на суші чи орбіті. Розробники зазначають — підводний робот передусім має виконувати роль розвідника — збирати дані, визначати позиції супротивника. Але у разі необхідності він може розмістити міни чи цілі станції у визначених географічних точках. Безпілотник достатньо міцний, щоб протаранити вороже судно, виконати роль “камікадзе” — знищити стратегічно важливий ворожий човен.

Підводний безпілотний човен не матиме ядерної зброї, адже такі системи мають виготовлятися у великих масштабах за відносно низькою ціною. Водночас обладнання човна має бути надійне, відповідати високим стандартам якості. На борту не буде механіків, щоб полагодити двигун чи щось відремонтувати. Завдяки технології AI безпілотники можуть вчитися на досвіді інших затоплених суден, щоб у випадку подібної ситуації прийняти інше, тактично правильне рішення. У перспективі такий підводний робот здатен стати серйозним супротивником.

Проект є частиною плану уряду, спрямованого на посилення військово-морського потенціалу країни шляхом впровадження технології AI. Китай вже створив найбільший в світі тестовий комплекс для поверхневих безпілотних човнів у місті Чжухай, провінція Гуандун. Однак поки експерти впевнені, що місії безпілотних підводних човнів до кінця десятиліття, ймовірно, будуть обмежені конкретними, відносно простими завданнями, а AI стане допоміжним, а не основним елементом у системах.

Поделиться публикацией